• Посилання скопійовано

Чи можна «загальнику» після скасування спецгрупи ЄП обрати повторно спрощену систему у 2023 році?

CГ, які у 2023 році використовували спецгрупу та яких перевели на сплату інших податків і зборів, мають право у 2023 році повторно перейти на сплату ЄП. Для цього треба подати заяву за 15 днів до початку кварталу переходу

Чи можна «загальнику» після скасування спецгрупи ЄП обрати повторно спрощену систему у 2023 році?

Ми вже писали, що ДПС опублікувала Інформаційний лист №4/2023 щодо деяким особливостям оподаткування платників податків у період дії воєнного стану, у зв’язку із змінами, запровадженими Законом №3219, зокрема в частині особливостей оподаткування платника податку при переході зі спрощеної системи оподаткування з відсотковою ставкою єдиного податку у розмірі 2% на систему оподаткування, на якій він перебував до обрання згаданих особливостей оподаткування.

У цьому ж листі вказано, що суб'єкти господарювання, які у 2023 році використовували спрощену систему з особливостями оподаткування та втратили право або самостійно відмовилися від її використання та яких перевели на сплату інших податків і зборів, визначених Податковим кодексом України (ПКУ), мають право у 2023 році повторно перейти на спрощену систему оподаткування. Для цього треба подати заяву за 15 к. дн. до початку наступного календарного кварталу. Також мають дотримуватись вимоги глави 1 розділу XIV ПК.

При цьому, платники, які станом на 01.08.2023 року не зареєстровані платниками ПДВ, мають право до 01.09.2023 подати заяву про перехід на застосування єдиного податку третьої групи зі ставкою 5%. Таких госпсуб'єктів вважатимуть платниками єдиного податку третьої групи зі ставкою 5% з 01.08.2023. У рядку 5.1 поданої заяви зазначають дату переходу з 1 серпня 2023 року (новий пп. 9-1.4.4 пп. 9-1.4 п. 9-1 підрозд. 8 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ).

 

 

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/Юрособи на єдиному податку

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Юрособи на єдиному податку»