• Посилання скопійовано

Визнання витрат попереднього року зараз: правила для підприємця-«загальносистемника»

За яких умов підприємець на загальній системі оподаткування може відобразити витрати попереднього року у поточному періоді? Консультують податківці

Визнання витрат попереднього року зараз: правила для  підприємця-«загальносистемника»

Податківці у консультації від 20.05.2019 р. №2266/6/99-99-13-02-03-15/ІПК нагадали, що об'єктом оподаткування підприємця на загальній системі оподаткування є чистий оподатковуваний дохід, тобто різниця між загальним оподатковуваним доходом (виручка у грошовій та не грошовій формі) і документально підтвердженими витратами, пов'язаними з господарською діяльністю фізичної особи – підприємця.

При цьому, як зазначено у п. 6 Порядку №481, у графі 6 «Сума витрат, пов'язаних з придбанням товарів (робіт, послуг)» Книги обліку доходів і витрат відображається сума витрат, які документально підтверджені та безпосередньо пов'язані з отриманням доходу за підсумками дня. А записи у Книзі виконуються за підсумками робочого дня, протягом якого отримано дохід.

Тож позиція податківців така: понесені витрати підприємцем відображаються у періоді, в якому було отримано дохід, з яким такі витрати пов’язані.

Витрати минулого року підприємець має право визнати у поточному році лише за умови, що саме в поточному році ним було отримано дохід, пов’язаний з такими витратами.

А перелік витрат, безпосередньо пов'язаних з отриманням доходів фізичною особою – підприємцем від провадження господарської діяльності на загальній системі оподаткування, визначено п. 177.4 ПКУ.

***

Читайте також:

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/ФОП на загальній системі

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ФОП на загальній системі»