• Посилання скопійовано

Застосування спрощеної системи фізособами-СПД, що здійснюють діяльність з надання нерухомості в оренду

Наказ ДПСУ від 20.02.2012 р. №136 «Про затвердження Узагальнюючої податкової консультації щодо застосування спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності фізичними особами — підприємцями, які здійснюють діяльність з надання нерухомого майна в оренду»

Податкова затвердила узагальнюючу податкову консультацію щодо застосування спрощеної системи обліку та звітності фізособами-СПД, які здійснюють діяльність з надання нерухомого майна в оренду.

ДПСУ нагадує, що з 01.01.2012 р. введено в дію Закон від 04.11.2011 р. №4014-VI «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності», яким запроваджено нові правила та умови застосування спрощеної системи для юросіб та фізосіб-СПД.

Так, фізособи-СПД — платники ЄП, які здійснюють господарську діяльність з надання послуг, у тому числі побутових, платникам єдиного податку та/або населенню, виробництво та/або продаж товарів, діяльність у сфері ресторанного господарства, за умови, що протягом календарного року відповідають сукупності таких критеріїв: не використовують працю найманих осіб або кількість осіб, які перебувають з ними у трудових відносинах, одночасно не перевищує 10 осіб, обсяг доходу не перевищує 1000000 грн, мають право обрати другу групу.

При цьому дія цього підпункту не поширюється на фізосіб-СПД, які надають посередницькі послуги з купівлі, продажу, оренди та оцінювання нерухомого майна (група 70.31 КВЕД ДК 009:2005). Такі фізособи-підприємці належать виключно до третьоїгрупи платників ЄП, якщо відповідають вимогам, встановленим для третьої групи. Третю групу можуть обрати фізособи-СПД, які протягом календарного року відповідають сукупності таких критеріїв: не використовують працю найманих осіб або кількість осіб, які перебувають з ними у трудових відносинах, одночасно не перевищує 20 осіб, обсяг доходу не перевищує 3000000 грн (абз. 3 п. 291.4 ПКУ).

Відповідно до КВЕД ДК 009:2005 діяльність, пов’язана зі здаванням в оренду власного нерухомого майна, відноситься до групи 70.20.0.

Фізособи-підприємці, які надають в оренду земельні ділянки, загальна площа яких перевищує 0,2 гектара, житлові приміщення, загальна площа яких перевищує 100 м кв., нежитлові приміщення (споруди, будівлі) та/або їх частини, загальна площа яких перевищує 300 м кв., не можуть бути платниками ЄП.

Таким чином, якщо площа майна, яке належить на правах власності фізособі та надається в оренду (частина здається фізособою-СПД, а частина фізособою — не госпсуб’єктом), перевищує норми, встановлені пп. 3 п. 291.5 ст. 291 ПКУ, то така фізособа-СПД, що здійснює діяльність з надання в оренду власної нерухомості, не має права перебувати на спрощеній системі.

Зазначене не забороняє фізособі-СПД здійснювати діяльність на загальній системі оподаткування.

При цьому ДПСУ надала відповіді на деякі запитання (цитуємо):

«Запитання 1. У власності фізичної особи перебуває нерухоме майно нежитлового призначення загальною площею 400 кв. метрів. Чи може така фізична особа надавати 110 кв. м в оренду як фізична особа, а решту 290 кв. метрів як фізична особа — підприємець на спрощеній системі оподаткування?

Відповідь: У цьому випадку фізична особа — підприємець не має права перебувати на спрощеній системі оподаткування. Така фізична особа може надавати нерухомість в оренду як фізична особа — підприємець за загальною системою оподаткування або як фізична особа — не суб’єкт господарювання.

Запитання 2. Фізична особа має у власності житлове приміщення загальною площею 150 кв. метрів. Чи має право така фізична особа надавати в оренду частину цього приміщення (кімнату) площею 30 кв. метрів як фізична особа — підприємець на спрощеній системі оподаткування?

Відповідь: Фізична особа — підприємець може перебувати на спрощеній системі оподаткування та здавати частину житлового приміщення в оренду (30 кв. метрів), за умови якщо решта житлового приміщення (120 кв. метрів) не перебуває в оренді».

Автор: Хоміцка Маріанна

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ФОП на єдиному податку»