• Посилання скопійовано

Особливості переходу фізособи-"єдинника" на загальну систему оподаткування

Підприємець на єдиному податку з нового року переходить на загальну систему. Який порядок зміни системи оподаткування? Які звіти потрібно подати за звітний 2017 рік? Чи виникає обов’язок у підприємця стати платником ПДВ та яка доля РРО при готівкових розрахунках?

Особливості переходу фізособи-"єдинника" на загальну систему оподаткування

Порядок переходу

Підприємець, який з наступного року вирішив відмовитися від спрощеної системи оподаткування, повинен подати заяву. Її слід подавати не пізніше ніж за 10 календарних днів до початку нового календарного кварталу (року) (п. 298.2 ПКУ). Форму заяви затверджено наказом Мінфіну від 20.12.2011 р. №1675.

Тобто для відмови від спрощеної системи з 1 січня 2018 року відповідну заяву слід подати по 21.12.2017 р. (включно). У рядку 5.4 заяви слід вказати дату відмови («01 січня 2018 р.»), а в переліку причин у формі заяви треба зазначити таку причину: «самостійна відмова у зв'язку з переходом на сплату інших податків та зборів».

Заява подається до територіального органу ДПІ за місцем своєї реєстрації в один з таких способів:

  • особисто або через уповноважену на це особу;
  • надісланням поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення;
  • в електронній формі.

У разі виконання таких дій в останній день календарного кварталу, в якому подано таку заяву, податківці виключать з реєстру платників ЄП такого підприємця (пп. 1 п. 299.10 ПКУ).

 

Реєстрація платником ПДВ

За п. 183.4 ПКУ у разі переходу зі спрощеної системи оподаткування, що не передбачає сплати ПДВ, на загальну систему і за умови наявності за останні 12 календарних місяців оподатковуваних операцій у розмірі 1 млн грн та більше підприємець повинен стати платником ПДВ. У такому випадку реєстраційна заява за ф. №1-ПДВ  подається не пізніше 10-го числа першого календарного місяця, в якому здійснено перехід (за нашими умовами — не пізніше 10.01.2018 р.).

За п. 3.6 Положення № 1130 у разі відмови від спрощеної системи оподаткування особа реєструється платником ПДВ у порядку, визначеному ПКУ, та за загальними правилами, встановленими цим Положенням. Реєстрація таких осіб платниками ПДВ здійснюється не раніше дати зміни системи оподаткування. За п. 3.11 Положення № 1130  запис про реєстрацію особи як платника ПДВ до Реєстру вноситься протягом 3 р.д. після надходження реєстраційної заяви. Це означає:

Усе про фізосіб-підприємців
у вашій поштовій скриньці!

Нова тематична розсилка від редакції. Ви точно нічого не пропустите

Підписатись

Хочете подивитись, як це виглядає?

  • якщо перше число календарного місяця, з якого здійснюється перехід на загальну систему (1 січня 2018 р.) на день подання реєстраційної заяви не настало, особа стає платником ПДВ з першого числа календарного місяця, в якому здійснено перехід;
  • якщо перше число календарного місяця, в якому здійснено перехід на загальну систему (1 січня 2018 р.) на день подання реєстраційної заяви настало, особа стає платником ПДВ з дня внесення запису до Реєстру (протягом 3 р.д. після надходження заяви).

Тому рекомендуємо при обов’язковій вимозі бути платником ПДВ подати заяву  за ф. №1-ПДВ разом зі заявою про відмову від спрощеної системи оподаткування. У цьому випаду підприємець, який з 1 січня 2018 р. буде на загальній системі, одночасно стає платником ПДВ.

У випадку сплати ПДВ при перебуванні на єдиному податку після переходу підприємець продовжує бути платником ПДВ. А ось за власним бажанням відмовитися від ПДВ підприємець зможе тільки, якщо за останні 12 місяців є оподаткованих операцій в обсязі менше 1 млн грн (без ПДВ).

Якщо особа при переході на загальну систему за власним бажанням хоче стати платником ПДВ (перевищення суми в 1 млн грн немає), заява подається не пізніше ніж за 20 календарних днів до початку податкового періоду (місяця). За п. 3.11 Положення № 1130 це означає, якщо заяву за ф. №1-ПДВ подати:

  • до 11.12.2017 р. та вказати бажаний день реєстрації, що відповідає даті початку податкового періоду (календарного місяця), - платником ПДВ можна стати з 1 січня 2018 р.;
  • пізніше (наприклад 18.12.2017 р.) - платником ПДВ можна стати з першого числа місяця, наступного за днем спливу 20 к.д. після подання реєстраційної заяви (з 01.02.2018 р.).

 

Доля РРО

Якщо "єдинник" був звільнений від застосування РРО, то при переході на загальну систему на нього чекатиме обов’язок застосування РРО при готівкових розрахунках та при безготівковій формі (із застосуванням платіжних карток тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг. Тому, якщо платник ЄП здійснював продаж товарів за готівку, при зміні системи оподаткування потрібно подбати про РРО або здійснювати продажі тільки у безготівковій формі. Про реєстрацію РРО ми писали тут

Якщо "єдинник" застосував РРО, але не був платником ПДВ, проте при переході на загальну систему він був зобов’язаний стати платником ПДВ, виникає необхідність перереєструвати  РРО. Адже одним із обов'язкових реквізитів у касовому чеку є індивідуальний податковий номер платника ПДВ.

 

Подання декларації платника ЄП та сплата єдиного податку

Колишньому "єдиннику" - платнику ІІІ групи слід подати декларацію з єдиного податку за результатами діяльності ІV кварталу 2017 року до 09.02.2018 р. Сплатити єдиний податок за ІV квартал 2017 року слід буде 19.02.2018 р. (включно).

Якщо на загальну систему переходить "єдинник" І або ІІ групи, то  декларацію з єдиного податку за 2017 рік слід подати до 01.03.2018 р.

 

Звітування  з ЄСВ

Незважаючи на зміну системи оподаткування не слід забувати про річну звітність з ЄСВ за себе. Сума ЄСВ, яку сплачує підприємець впродовж року, відображається у Звіті про ЄСВ (додаток 5). Цей звіт  подається за місцем реєстрації незалежно від того, чи провадиться підприємницька діяльність (винятком є підприємці-пенсіонери або інваліди, які не сплачують ЄСВ згідно з законом).

Підприємець - платник ЄП заповнює в розрізі місяців звітного 2017 року таблицю 2.

Звітним періодом є календарний рік. Граничний термін подання звітності за 2017 рік — 09.02.2018 р.

Як подавати та заповнювати звіт з ЄСВ ми детально розглядали у новинах тут і тут та аналітиці ось тут.

За перший рік звітування після переходу на загальну систему підприємець буде заповнювати в розрізі місяців звітного року таблицю 1 додатку 5.

Основні моменти заповнення:

1) Заповнюють таблицю щодо переліку таблиць Звіту, які підлягають поданню. Позначки в ній проставляють залежно від системи оподаткування, на якій перебуває ФОП, та від мети подання Звіту.

2) У разі незаповнення того чи іншого рядка Звіту на паперовому носії через відсутність операції такий рядок прокреслюють.

3) Обов'язково зазначають тип форми («початкова», «ліквідаційна», «призначення пенсії»).

4) Грошові суми в таблицях Звіту проставляють у гривнях із копійками.

5) Враховують обмеження щодо суми ЄСВ.

Сума ЄСВ не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску. У 2017 році мінімальний страховий внесок — 704 грн (3200 грн х 22%). Це правило не стосується І групи "єдинників", які сплачують ЄСВ в поточному році на рівні 0,5 мінімального внеску.

 

Реєстрація Книги обліку доходів та витрат

На загальній системі ведеться інша книга обліку доходів. Тому не забутьте придбати та зареєструвати Книгу обліку доходів та витрат.

Після отримання підприємцем повідомлення про реєстрацію Книги така особа здійснює операції з її ведення. Докладніше про це читайте тут>>

 

Сплата ЄСВ на загальній системі

Коли підприємець буде на загальній системі, то місячний результат його діяльності може бути різним. Підприємці на загальній системі сплачують ЄСВ з суми фактично отриманого оподаткованого доходу за підсумками кварталу  з різниці між доходами та витратами.

Якщо чистий дохід не отриманий або менший ніж мінімальний розмір заробітної плати в розрізі місяців потрібно буде сплачувати мінімальний внесок. В таких випадках підприємець має право сплатити ЄСВ, виходячи з самостійно обраної  бази нарахування, але не більше максимальної величини бази нарахування ЄСВ. За проектом Держбюджету на 2018 рік мінімальний внесок з ЄСВ становитиме 3723 грн * 22% = 819,06 грн.

Граничний строк сплати ЄСВ з 01.01.2018 р. для підприємців на загальній системі – до 20 числа місяця, що настає за кварталом, за який сплачується ЄСВ (тобто як  для підприємців на ЄП). Це означає, що підприємець зобов’язаний сплачувати ЄСВ, нарахований за календарний квартал.

Пам’ятайте, що з 11.10.2017 р. підприємці (як платники ЄП, так і на загальній системі) мають право на лікарняні, які компенсують втрату доходу самозайнятої особи (ст. 18 Закону № 1105). Про це все детально у нашій аналітиці. 

 

Перехідні операції

1) Якщо платник ЄП отримав кошти за товар (послуги) на спрощеній системі, а відвантаження відбулось на загальній, це заключна операція. Тому оподаткування відбувається на єдиному податку (п. 292.1 ПКУ).

2) Якщо платник ЄП відвантажив товар (надав послуги) на спрощеній системі, а кошти отримав на загальній, виручка оподатковується на загальній системі. При цьому дохід зменшується на документально підтверджені та оплачені витрати (п. 177.2 ПКУ).

3) Якщо товар придбано на єдиному податку, а оплата на загальній системі. Підприємець має право під час продажу цього товару на загальній системі відобразити витрати.

4) Якщо товар придбано та оплачено на єдиному податку. Підприємець має право під час продажу цього товару на загальній системі відобразити витрати.

5) Якщо за товар оплачено на єдиному податку, а отримано на загальній системі. У такому разі всі первинні документи будуть складені на ім'я ФОП на загальній системі, тому ніяких наслідків у підприємців не виникне.

Враховучи три останніх ситуації податківці повідомляють: підприємець має право врахувати суму витрат, яка безпосередньо пов’язана з отриманням доходу, незалежно від того на якій системі оподаткування вони фактично були понесені (підкатегорія 104.05 ресурсу "ЗІР").

 

Звітування та сплата ПДФО й військового збору

Авансові платежі, які зобов’язаний сплачувати підприємець на загальній системі з 2018 року, будуть визначатись на підставі фактичних даних зазначених у Книзі обліку доходів і витрат. Платежі сплачують: до 20 квітня, до 20 липня, до 20 жовтня (пп. 177.5.1 ПКУ).

Авансовий платіж за четвертий календарний квартал звітного року не розраховується та не сплачується. Остаточний розрахунок ПДФО за звітний податковий 2018 рік здійснюватиметься підприємцем самостійно згідно з даними, зазначеними в річній декларації про доходи, з урахуванням сплаченого ним протягом року ПДФО на підставі документального підтвердження факту його сплати. Надмірно сплачені суми податку підлягають зарахуванню в рахунок майбутніх платежів з цього податку або поверненню (177.5.3 ПКУ).

Але підприємець на загальній системі з чистого доходу сплачує не тільки ПДФО за ставкою 18%, а й військовий збір за ставкою 1,5%.

Підприємці подають річну податкову декларацію протягом 40 к.д., що настають за останнім календарним днем звітного року. Про це ми писали у аналітиці. 

Автор: Олена Водоп`янова

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ФОП на єдиному податку»