• Посилання скопійовано

За яких умов фізособи-«єдинники» звільняються від сплати податку на майно?

Податковим кодексом передбачено ряд пільг зі сплати податку на землю та майно. Розглянемо роз’яснення податківців щодо надання таких пільг платникам ЄП 1-3 групи, які надають таке майно в оренду

За яких умов фізособи-«єдинники» звільняються від сплати податку на майно?

Коментар до індивідуальної консультації ДФСУ

від 24.04.2018 р. №1838/Г/99-99-13-03-01-14/ІПК

 

Податок на землю

Згідно з пп. 4 п. 297.1 ПКУ «єдинники» звільняються від обов’язку нараховувати земельний податок (крім земельного податку за земельні ділянки, що не використовуються для провадження господарської діяльності).

Тож,  якщо фізособа-«єдинник» не використовує земельну ділянку для провадження підприємницької діяльності, то вона є платником земельного податку на загальних підставах. Відповідно саме податківці нараховують податкове зобов’язання із земельного податку за місцем знаходження земельної ділянки та надішлють фізособі- платнику ЄП за місцем його реєстрації до 1 липня поточного року податкове повідомлення-рішення про внесення податку.

 

Податок на нерухомість

Як ми вище зазначили, від сплати цього податку фізосіб-«єдинників» не звільнено. Тож на платників податку на нерухоме майно діють загальні норми щодо пільг, встановлені п. 266.4 ПКУ. Про них ми писали тут та тут

База оподаткування об’єкта/об’єктів житлової нерухомості, в тому числі їхніх часток, що перебувають у власності фізичної особи платника податку, зменшується:

  • для квартири/квартир, незалежно від їх кількості — на 60 м2;
  • для житлового будинку/будинків, незалежно від їх кількості — на 120 м2;
  • для різних типів об’єктів житлової нерухомості, в тому числі їх часток (у разі одночасного перебування у власності платника податку квартири/квартир та житлового будинку/будинків, у тому числі їх часток), — на 180 м2.

Таке зменшення надається один раз за кожний базовий податковий (звітний) період (рік) (пп. 266.4.1 ПКУ).

При цьому пільги з податку, передбачені пп. 266.4.1 та 266.4.2 ПКУ для фізичних осіб, не застосовуються до:

  • об’єкта/об’єктів оподаткування, якщо площа такого/таких об’єкта/об’єктів перевищує п’ятикратний розмір неоподатковуваної площі, встановленої пп. 266.4.1 ПКУ;
  • об’єкта/об’єктів оподаткування, що використовуються їх власниками з метою одержання доходів (здаються в оренду, лізинг, позичку, використовуються у підприємницькій діяльності).

Але за пп. 266.4.3 ПКУ пільги не застосовуються до нерухомості, що використовується їх власниками з метою одержання доходів (здаються в оренду, лізинг, позичку, використовуються у підприємницькій діяльності).

Тож при веденні підприємницької діяльності саме у вигляді надання оренди нерухомості передана нерухомість в оренду (незалежно від її площі) буде оподатковуватися податком на нерухомість на загальних підставах.

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ФОП на єдиному податку»