• Посилання скопійовано

Чи може фізособа-«єдинник» 2 групи надавати послуги з доступу до інтернету?

З 1 січня 2022 року фізособи-«єдинники», які здійснюють послуги з надання доступу до мережі Інтернет, мають право здійснювати свою діяльність виключно на третій групі платника ЄП

Чи може  фізособа-«єдинник» 2 групи надавати послуги з доступу до інтернету?

ДПС у Дніпропетровській області відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему «Закон України № 1914: зміни в оподаткуванні фізичних осіб – підприємців та громадян».

На запитання платників податків відповідала начальник управління інформаційної взаємодії Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Осипова Манушак.

 

Питання 1: Добрий день! Я є ФОПом – платником єдиного податку другої групи. Скажіть, будь ласка, чи можу я надавати послуги з доступу до мережі Інтернет?

Відповідь: Вітаю! З 01 січня 2022 року змінено умови застосування спрощеної системи оподаткування фізичними особами – підприємцями (ФОП), які здійснюють діяльність у сфері послуг з надання доступу до мережі Інтернет. Ці зміни внесені Законом України від 30 листопада 2021 року № 1914-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень» (Закон України № 1914).

З урахуванням таких змін, внесених Законом України № 1914 до Податкового кодексу України (далі – ПКУ), ФОПи, які надають послуги з надання доступу до мережі Інтернет, належать виключно до третьої групи платників єдиного податку, якщо відповідають вимогам, встановленим для такої групи. Ці вимоги визначені підпунктом 3) пункту 291.4 статті 291 ПКУ.

До внесення Законом України № 1914 до ПКУ змін ФОПи, які надавали послуги з надання доступу до мережі Інтернет, мали право реєструватися платниками єдиного податку другої групи.

Отже, з 01 січня 2022 року ФОПи – платники єдиного податку, які здійснюють послуги з надання доступу до мережі Інтернет мають право здійснювати свою діяльність виключно на третій групі платника єдиного податку з урахуванням вимог, визначених підпунктом 8 пункту 291.5 статті 291 ПКУ, щодо переліку послуг, які не можуть надавати платники єдиного податку першої – третьої груп.

 

Питання 2: Добрий день! Скажіть, будь ласка, чи маю я право, як опікун, на податкову знижку за витратами на навчання у коледжі дитини?

Відповідь: Добрий день! Так, ви, як опікун, маєте право на податкову знижку за витратами на навчання дитини у коледжі у разі дотримання певних умов, визначених статтею 166 Податкового кодексу України (ПКУ).

Таке право ви, як опікун, маєте за витратами на навчання дитини у вітчизняному закладі, зокрема професійної (професійно-технічної) освіти, починаючи з 2022 року. Саме з 01 січня 2022 року набрали чинності зміни, внесені Законом України № 1914 до Податкового кодексу України (ПКУ), відповідно до яких правом на податкову знижку у частині витрат на здобуття освіти дітей можуть скористатись не тільки рідні батьки, а й опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі.

Отже, за умови дотримання усіх вимог щодо отримання податкової знижки на навчання, ви, як опікун, можете скористатись правом на отримання такої знижки за витратами на навчання дитини у коледжі, понесеними протягом 2022 року, з 01.01.2023 по 31.12.2023.

 

Питання 3: Вітаю! Скажіть, будь ласка, що таке мінімальне податкове зобов’язання?

Відповідь: Добрий день! Поняття «мінімальне податкове зобов’язання» визначено Законом України № 1914, яким внесено зміни, зокрема до Податкового кодексу України (ПКУ).

Отже, поняття «мінімальне податкове зобов’язання» визначено підпунктом 14.1.1142 пункту 14.1 статті 14 ПКУ.

Мінімальне податкове зобов’язання – це мінімальна величина податкового зобов’язання із сплати податків, зборів, платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи, пов’язаних з виробництвом та реалізацією власної сільськогосподарської продукції та/або з власністю та/або користуванням (орендою, суборендою, емфітевзисом, постійним користуванням) земельними ділянками, віднесеними до сільськогосподарських угідь, розрахована відповідно до ПКУ.

Сума мінімальних податкових зобов’язань, визначених щодо кожної із земельних ділянок, право користування якими належить одній юридичній або фізичній особі, у тому числі фізичній особі – підприємцю, є загальним мінімальним податковим зобов’язанням.

Порядок розрахунку мінімального податкового зобов’язання визначено у статті 381 ПКУ та обчислюється за відповідними формулами для земельних ділянок, віднесених до сільськогосподарських угідь:

  • нормативна грошова оцінка яких проведена
  • та нормативна грошова оцінка яких не проведена.

Особливості розрахунку мінімального податкового зобов’язання за 2022 та 2023 звітні роки визначені пунктом 67 підрозділу 10 розділу ХХ «Перехідні положення» ПКУ.

 

Питання 4: Доброго дня! У мене таке питання: за який рік вперше та в які терміни визначається мінімальне податкове зобов’язання для фізичної особи – платника податків, яка не є ФОПом?

Відповідь: Вітаю! Законом України № 1914, яким внесені зміни, зокрема до Податкового кодексу України (ПКУ), для платників податків – фізичних осіб, у яких у власності та/або користуванні є земельні ділянки, віднесені до сільськогосподарських угідь, введено поняття мінімального податкового зобов’язання (МПЗ).

Пунктом 64 підрозділу 10 розділу ХХ «Перехідні положення» ПКУ визначено, що першим роком, за який визначається МПЗ, є 2022 рік.

Платниками у частині МПЗ є фізична особа – резидент, який володіє та/або користується (орендує (суборендує), на умовах емфітевзису, постійно користується) земельними ділянками, віднесеними до сільськогосподарських угідь (п.п. 162.1.11 п. 162.1 ст. 162 ПКУ).

Визначення загального МПЗ фізичним особам, які не зареєстровані як фізичні особи – підприємці, здійснюється контролюючими органами за податковою адресою таких осіб до 1 липня року, наступного за звітним (п.п. 170.14.3 п. 170.14 ст. 170 ПКУ).

Платниками податку до бюджету сплачується лише позитивне значення різниці між сумою загального МПЗ та сумою сплачених протягом звітного року податків, зборів, платежів, пов’язаних з виробництвом та реалізацією власної сільськогосподарської продукції та/або з власністю та/або користуванням (орендою, суборендою, емфітевзисом, постійним користуванням) земельними ділянками, віднесеними до сільськогосподарських угідь.

До загальної суми сплачених протягом податкового (звітного) року податків, зборів, платежів для платника податку – фізичної особи включаються: податок на доходи фізичних осіб та військовий збір з доходів від продажу власної сільськогосподарської продукції; земельний податок за земельні ділянки, віднесені до сільськогосподарських угідь (п.п. 170.14.5 п. 170.14 ст. 170 ПКУ).

Отже, вперше фізичні особи, які не зареєстровані як фізичні особи – підприємці, отримують податкове повідомлення-рішення з детальним розрахунком суми річного податкового зобов’язання з податку на доходи фізичних за земельні ділянки, віднесені до сільськогосподарських угідь, з 01 січня 2023 року по 01 липня 2023 року.

Звертаємо увагу, що тимчасово, за 2022 та 2023 податкові (звітні) роки, не нараховується та не сплачується загальне мінімальне податкове зобов’язання за земельні ділянки, що розташовані на територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії, або на територіях, тимчасово окупованих збройними формуваннями Російської Федерації, та/або за земельні ділянки, визначені обласними військовими адміністраціями як засмічені вибухонебезпечними предметами та/або на яких наявні фортифікаційні споруди.

Перелік територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих збройними формуваннями Російської Федерації, визначається Кабінетом Міністрів України (п.п. 69.15 п. 69 підрозділу 10 розділу ХХ ПКУ).

 

Питання 5: Скажіть, будь ласка, чи необхідно мені подавати декларацію про отримані доходи за 2022 рік та сплачувати податки, якщо я продаю вирощену власну сільськогосподарську продукцію (фрукти)?

Відповідь: Починаючи з 2022 року, звільняється від оподаткування дохід від продажу власної сільськогосподарської продукції (крім продукції тваринництва), якщо сума такого доходу сукупно за рік не перевищує 12 розмірів мінімальної заробітної плати. У 2022 році – це 78 тис. грн (6500 грн х 12).

Якщо сума отриманого доходу перевищує зазначений розмір, платник податків зобов’язаний відобразити суму такого перевищення у складі загального місячного (річного) оподатковуваного доходу за відповідний звітний рік та подати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи відповідно до Податкового кодексу України (ПКУ) і самостійно сплатити податок на доходи фізичних осіб та військовий збір із суми такого перевищення (п.п. 165.1.24 п. 165.1 ст. 165 ПКУ).

Цей порядок оподаткування доходів, отриманих від продажу власної сільськогосподарської продукції (крім продукції тваринництва), застосовується з 01 січня 2022 року на підставі змін, внесених до ПКУ Законом України № 1914.

Джерело: ДПС у Дніпропетровській області

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ФОП на єдиному податку»