• Посилання скопійовано

16 вересня – останній день подання заяви для переходу на ЄП

Податківці нагадали, що для переходу на єдиний податок або для зміни групи єдиного податку з 1 жовтня слід подати заяву про реєстрацію до 16 вересня включно

16 вересня – останній день подання заяви для переходу на ЄП

Фізична особа – підприємець на спрощеній системі оподаткування може змінити групу платника єдиного податку тільки в разі, якщо вона виконувала усі умови, встановлені для обраної ним групи. Про це кажуть платникам черкаські податківці. За словами фахівців, у підприємця не має бути заборгованості перед органами податкової служби, ним не перевищено ліміт річного доходу тощо.

Щоб перейти на іншу групу платника ЄП, підприємцю слід подати до податкової інспекції заяву щодо обрання спрощеної системи оподаткування з відміткою про зміну групи та відповідно ставки податку. Цю заяву необхідно подати не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку наступного календарного кварталу (року).

Так, для переходу на єдиний податок або для зміни групи єдиного податку заяву потрібно подати у такі терміни:

  • із 1 січня — заяву потрібно подати до 16 грудня;
  • із 1 квітня — до 16 березня;
  • із 1 липня — до 15 червня;
  • із 1 жовтня — до 16 вересня.

Заяву можна подати в електронному вигляді або роздрукувати та подати до податкової у паперовому вигляді.

Перехід із загальної системи оподаткування на 3 групу 5%: відбувається з початку наступного кварталу. За 15 календарних днів до початку наступного кварталу потрібно подати заяву про застосування спрощеної системи оподаткування з відміткою про перехід, тобто до 16 березня, 15 червня, 16 вересня, 16 грудня.

Перехід новоствореного ФОПа із загальної системи на єдиний податок:

якщо під час реєстрації ФОПа ви не поставили відмітку про обрання спрощеної системи у реєстраційній формі, потрібно окремо подати заяву про перехід на спрощену систему. 

Заяву подають у такі строки:

  • для переходу на першу-другу групу єдиного податку заяву подають до кінця місяця, у якому відбулася реєстрація ФОПа. На єдиний податок переведуть з першого числа наступного місяця;
  • для переходу на третю групу 5% заяву потрібно подати протягом 10 днів із дати реєстрації. На єдиний податок переведуть з дати державної реєстрації.

Джерело: ДПС у Черкаській області

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ФОП на єдиному податку»