• Посилання скопійовано

Експерт: В Україні гроші перетікають від найбідніших до найбагатших

Залишки депозитів фізичних осіб на 1 березня близькі до історичного максимуму. Виходячи з видимих цифр, населення повернуло депозити, які вилучило після фінансової кризи 2008 року, і тепер банківська система повернулася у початкову точку - вересень 2008 року - в доларовому еквіваленті.

Чисті банківські активи населення (розраховуються як депозити фізосіб мінус кредити фізосіб. - Ред.) також показують абсолютний історичний максимум. Сталося це в основному за рахунок погашення кредитів. Чисті банківські активи населення - понад 16 млрд доларів, тобто на цю суму депозити перевищують кредити населення.

У структурі депозитних внесків депозити, які укладаються в 150 тис. грн, - в абсолютній більшості. Це основна депозитна база України, тобто ми розуміємо, що більше 90% населення мають крихітні заощадження. І ось тут треба розбиратися, у кого ці гроші знаходяться і хто ж сформував ці рекордні депозити.

НБУ заявляє, що на руках у населення близько 75 млрд доларів.

Я вважаю, що ближчий до реальності показник - близько 30-40 млрд доларів. У найбіднішої частини, у 90% населення з цих грошей знаходиться мільярдів 10. А три чверті знаходиться в руках у середнього класу і в заможних клієнтів. Основний приріст депозитів в комерційних банках сформували заможні клієнти.

Що відбувається на банківському ринку, добре видно через динаміку готівкової гривні. У доларовому еквіваленті це 23 млрд доларів, і в останні 11 місяців сума готівкової гривні в обігу практично не зростає. Так, частково це пояснюється політикою НБУ, але треба враховувати, що саме найбідніші люди в основному і оперують готівкою. І це яскравий показник того, що відбувається перетік грошей - тобто гроші йдуть від найбідніших верств до найбагатших. Навіть не до середнього класу, оскільки становище середнього класу зараз відносно стабільне - він не бідніє і не багатіє.

А от від найбідніших верств населення йде перетікання грошей, але Нацбанк не дає статистику, скільки і в кого депозитів. І рапортуючи про рекордні депозити, НБУ не каже, хто сформував ці рекорди.

При цьому потрібно зазначити, що депозитні ставки сьогодні в Україні набагато вищі від рівня інфляції і депозити дають можливість зберегти гроші. Але виникає інше питання - чи є у вас, що зберігати? І у 90% населення України відповідь: Ні! Зберігати нічого.

Але в такій же ситуації 90% населення США, Європи - у них теж нічого зберігати. Це світова глобальна тенденція.

Рубрика: Суспільство і життя/Суспільство, події

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Суспільство, події»