• Посилання скопійовано

П’ять міфів про додаток «Дій вдома»

Тільки в Києві приблизно 40 тис. тих, хто повернувся з країн-епіцентрів COVID-19, порушують умови обов’язкової самоізоляції

П’ять міфів про додаток «Дій вдома»

НВ розповідає, що з початком пандемії коронавірусу всі країни світу – від комуністичного Китаю до ліберальної Європи – запровадили жорсткі карантинні заходи. Як не крути, вони обмежують діяльність і свободу пересування громадян. Важкі часи вимагають важких рішень. Усі стали перед вибором: здоров’я і безпека громадян чи беззаперечне дотримання усіх постулатів демократії.

Кількість заражених щодня зростає в геометричній прогресії, кількість смертей в Україні досі перевищує кількість тих, хто одужав.

Єдина можливість максимально швидко припинити поширення вірусу COVID-19 і повернути країну до нормального життя – це обмежити пересування тих, хто вже захворів на коронавірус або є потенційними його носіями.

Ті, хто від початку березня повернулися з країн-епіцентрів поширення вірусу, також можуть бути потенційними носіями хвороби. В Україні таких людей десятки тисяч, і їх кількість постійно зростає. Всі вони повинні проходити обов’язкову самоізоляцію чи обсервацію впродовж 14 днів, на що дають письмову згоду. Та, як свідчать дані, виконують свої добровільні зобов’язання одиниці.

За отриманими від мобільних операторів даними, тільки в Києві близько 40 тис. громадян, що повернулися з країн-епіцентрів поширення COVID-19, не дотримуються умов обов’язкової самоізоляції чи обсервації.

Всі правильні і максимально ефективні рішення приймаються на основі даних та їх глибокого аналізу. 7 квітня ми запустили спеціалізований мобільний застосунок Дій вдома для моніторингу за дотриманням режиму обов’язкової самоізоляції або обсервації потенційними носіями коронавірусу. За добу нас звинуватили практично в усіх смертних гріхах, перетворивши на Великого брата за прототипом утопії Джорджа Орвелла 1984.

Але наша мета – отримати достовірну інформацію: скільки українців дійсно дотримуються обов’язкового режиму; в яких регіонах найбільш критична ситуація, і як розподілити ресурси, щоб погасити спалах епідемії ще в її зародку. Тож коротко про основні міфи, якими обросла наша ініціатива.

 

1. Мобільний застосунок повинні встановити всі українці.

Ні. Мобільний застосунок створено для добровільного використання винятково тими громадянами, які зобов’язані перебувати на самоізоляції або обсервації впродовж 14 днів. Це:

  1. Громадяни, що нещодавно повернулися з країн-осередків епідемії COVID-19 і під час перетину кордону погодилися на обов’язкову самоізоляцію.
  2. Ті, хто контактував з хворими і можуть бути потенційними носіями вірусу.
  3. Ті, у кого лабораторно підтверджене ураження коронавірусною хворобою, проте вони не потребують обов’язкової госпіталізації.

Перелік таких громадян визначають працівники державних установ Міністерства охорони здоров’я епідеміологічного профілю.

Усі ці люди надають письмову згоду та беруть на себе зобов’язання дотримуватися умов спеціального режиму. Разом зі згодою вони вказують свій номер телефону та адресу, за якими перебуватимуть 14 днів на обов’язковій самоізоляції або обсервації.

Ці контакти вносяться у відповідну базу. І лише ці люди отримують SMS із лінком та проханням завантажити мобільний застосунок Дій вдома. Авторизуватися в додатку можуть лише номери, що внесені до цієї бази.

 

2. Не використовуєш застосунок – чекай на штраф.

Ні. Завантаження і користування додатком винятково добровільне. Тобто штрафів за відмову встановити додаток немає.

При авторизації у застосунку громадянин вносить свій номер телефону та адресу обов’язкової самоізоляції, які надавав раніше. Якщо ці дані збігаються з тими, що внесено до бази, – авторизація відбувається успішно. Також людина робить перше еталонне фото свого обличчя, з яким будуть звіряти усі наступні.

Впродовж 14 днів додаток рандомно надсилає користувачу повідомлення з проханням підтвердити дотримання режиму обов’язкової самоізоляції. Для цього необхідно надіслати фотопідтвердження.

Якщо впродовж 15 хвилин від моменту отримання повідомлення людина нічого не надсилає, то поліція отримує автоматичне сповіщення щодо ймовірного порушення режиму самоізоляції. Правоохоронці вже самостійно перевіряють, чи навмисне було проігноровано повідомлення, чи випадково. Банально може виявитися, що людина в цей момент пішла в душ або заснула. Щоб перевірити дотримання режиму, правоохоронці можуть зателефонувати чи навідатися за вказаною адресою.

Автоматичних штрафів за порушення умов користування додатком немає. Проте, якщо поліція з’ясовує, що людина порушила режим – її притягнуть до адміністративної чи навіть кримінальної відповідальності при повторних порушеннях.

 

3. За тими, хто встановив застосунок, буде встановлене постійне стеження впродовж 14 днів.

Ні. Фіксація геолокації відбувається лише в момент відправлення селфі для підтвердження дотримання умов обов’язкової самоізоляції чи обсервації. Тільки тоді. Ці дані звіряють із тими, що були внесені під час авторизації.

 

4. Усі люди 60+, які постановою КМУ мають перебувати в самоізоляції, також повинні встановити додаток.

Ні. Українці старше 60 років повинні дотримуватися режиму загального карантину. Бо ці люди є в основній групі ризику на ураження. Додаток же – для тих, хто може заразити. Пройти авторизацію в додатку можуть лише ті номери телефонів, власники яких підписували добровільну згоду на дотримання режиму обов’язкової самоізоляції чи обсервації.

 

5. Ті, хто не мають телефону взагалі або користуються кнопковим – отримають штраф.

Ні. Встановлення і користування мобільним застосунком Дій вдома є абсолютно добровільним. З тими, у кого немає смартфонів, буде працювати спеціальна команда і кол-центр. Вони будуть без попередження періодично навідуватися і телефонувати, аби переконатися, що така людина дотримується режиму обов’язкової самоізоляції та обсервації. Проте тих, у кого немає технічних умов завантажити додаток, менше 5% від загальної кількості.

У застосунку також реалізована функція екстреного виклику швидкої медичної допомоги для людей, що перебувають в особливій зоні ризику.

І наостанок. Мобільний застосунок Дій вдома створений для того, аби оптимізувати роботу поліції. Дозволити їм зосередитися над контролем тих, хто повинен уникати контактів з іншими, оскільки вже є носієм вірусу або є потенційним його носієм. Проте немає достатньої самосвідомості і почуття відповідальності, аби дотримуватися режиму самоізоляції та не наражати навколишніх на небезпеку.

Тож Дій вдома – це не про примус, а радше про самосвідомість.

***

Читайте також: «Дій вдома» – новий мобільний додаток від Мінцифри

Джерело: NV Бізнес

Рубрика: Суспільство і життя/Суспільство, події

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Суспільство, події»