• Посилання скопійовано

До Положення про військову службу резервістів будуть внесені зміни

Оприлюднено Указ Президента України про внесення змін до Положення про проходження громадянами України служби у військовому резерві Збройних Сил України

До Положення про військову службу резервістів будуть внесені зміни

Президент України Указом №59/2022 від 16.02.2022 р. вніс зміни до Положення про проходження громадянами України служби у військовому резерві Збройних Сил України. 

Цей Указ набирає чинності з дня його опублікування. Поки що опублікування не відбулося, тож про цю дату ми зазначимо в нашій новині за фактом.

 

Які ж зміни чекають резервістів?

По-перше, Положення буде передбачати, крім служби в ЗСУ,  службу у військовому резерві Державної спеціальної служби транспорту.

Таким чином, підготовка резервістів здійснюватиметься або у складі штатних підрозділів військових частин, в яких вони проходять службу у військовому резерві, або інших підрозділів у порядку, встановленому:

  • Генеральним штабом Збройних Сил України – для резервістів Збройних Сил України:
  • Адміністрацією Державної спеціальної служби транспорту за погодженням із Генеральним штабом Збройних Сил України – для резервістів Державної спеціальної служби транспорту.

По-друге, як і раніше, в інших ситуаціях громадяни зможуть проходити службу у військовому резерві в добровільному порядку. Проте в особливий період (який триває і зараз) особи, звільнені з військової служби, які за своїми професійно-психологічними характеристиками і станом здоров’я придатні до служби у військовому резерві та відповідають встановленим вимогам проходження служби у військовому резерві, служитимуть в обов’язковому порядку!

При цьому з Положення вилучається пункт, згідно з яким термін виконання заходів призову не повинен перевищувати 48 годин.

Також уточнено обов'язки резервістів військового оперативного резерву:

  • ознайомитися з наказом командира (начальника) військової частини (установи) про зарахування до військового оперативного резерву під особистий підпис;
  • прибути у п’ятиденний строк після звільнення в запас до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки за місцем проживання для взяття на військовий облік;
  • під час вибуття з військової частини (установи) та під час взяття на військовий облік у районному (міському) територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки уточнити порядок своїх дій на випадок призову на військову службу;
  • зберігати після звільнення і до кінця особливого періоду військову форму одягу, якою він був забезпечений Міністерством оборони України, та в разі призову на військову службу мати її зі собою під час прибуття до військової частини (установи);
  • у разі зміни місця проживання, порядку оповіщення, сімейного стану, стану здоров’я, адреси місця проживання, освіти, місця роботи, посади або номера телефону повідомити про це відповідному командиру (начальнику) військової частини (установи) та керівнику територіального центру комплектування та соціальної підтримки в семиденний строк;
  • з’явитися у разі оповіщення командиром (начальником) військової частини (установи) або керівником територіального центру комплектування та соціальної підтримки про його призов на військову службу до військової частини або на збірний пункт територіального центру комплектування та соціальної підтримки у строки, зазначені в отриманій повістці (повідомленні).

***

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Суспільство і життя/Суспільство, події

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Суспільство, події»