• Посилання скопійовано

Бізнес просить збільшити граничний розмір кредиту за програмою «5-7-9» для переробників

Днями представники бізнесу звернулися до Міністерства економіки з проханням внести зміни до Програми «5-7-9%», яка на сьогодні залишається неефективною для переробних підприємств

Бізнес просить збільшити граничний розмір кредиту за програмою «5-7-9» для переробників

Днями представники бізнесу звернулися до Міністерства економіки з проханням внести зміни до Програми «5-7-9%», яка на сьогодні для переробних підприємств залишається неефективною. Вони вважають, що в умовах, коли чимала кількість українських підприємств зіткнулася з частковим чи повним руйнуванням виробничих потужностей та намагається відновити виробництво, а промисловість України (передусім переробна) як ніколи потребує інвестицій,  це є неприпустимим.

На думку Федерації роботодавців України, треба зробити більш привабливими для банків умови кредитування (ринковими ставками, державними гарантіями за кредитами, вчасними розрахунками за зобов’язаннями держави тощо). Можливо, підтримку відновлення зруйнованих потужностей та стимулювання інвестицій потрібно виділити в окрему пріоритетну державну програму з окремим ресурсом на її реалізацію.

Збільшення граничного розміру державної підтримки також є одним зі шляхів вдосконалення цієї програми. Практика членів Федерації свідчить, що інвестиційний проєкт навіть середніх підприємств у переробній галузі, як правило, вимірюється сумами від 7 - 8 млн дол. Отже, кредит розміром навіть 60 млн грн (ненабагато більш ніж 1,5 млн дол.) не надає серйозної підтримки у його реалізації. Збільшення граничного розміру кредиту принаймні до 150 млн грн (тобто приблизно 4 млн дол.) могло б значно посилити підтримку інвестування.

Враховуючи зазначене, ФРУ звернулась до Міністерства економіки із проханням принаймні збільшити максимальну суму кредиту (кредитів), за яким надається державна підтримка суб’єкту підприємництва, діяльність якого належить до переробної промисловості (Секція С згідно КВЕД), з 60 млн грн до 150 млн грн.

Довідково: за даними Міністерства фінансів України, за період дії протягом воєнного стану у межах Програми «5-7-9%» із загальної суми виданих кредитів на 205 млрд грн на інвестиційні потреби їх було видано лише на 3,6 млрд грн, тобто 1,75%. При цьому фактично через низку причин (від відсутності спрямованості програми на підтримку саме переробної промисловості, недостатньої граничної суми до більшої ризиковості переробного виробництва порівняно, скажімо, зі сільськім господарством чи торгівлею) понад 3/4 підтримки в межах цієї програми отримують сільське господарство та торгівля. Частка ж промисловості у програмі становить лише близько 15%.

Джерело: Федерація роботодавців України

Рубрика: Суспільство і життя/Економіка

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Економіка»