• Посилання скопійовано

В Україні запустять лабораторії для перевірки будівельної продукції на відповідність стандартам

З 2025 року виробники будівельної продукції обов’язково декларуватимуть характеристики своєї продукції та підтверджуватимуть її відповідність євростандартам, яку перевірятимуть спеціальні лабораторії і призначені органи оцінки відповідності

В Україні запустять лабораторії для перевірки будівельної продукції на відповідність стандартам

З 2025 року виробники будівельної продукції обов’язково декларуватимуть характеристики своєї продукції та підтверджуватимуть її відповідність євростандартам, яку перевірятимуть спеціальні лабораторії і призначені органи оцінки відповідності.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на голову комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, голову партії "Слуга народу" Олену Шуляк.

За її словами, все це - частина імплементації 305 регламенту ЄС, суть якого у приведенні української будівельної продукції у відповідність до всіх стандартів, норм та характеристик ЄС. Дані щодо виробів мають міститися у відкритому доступі, що допоможе унеможливити використання низькопробних небезпечних матеріалів та фальсифікату.

"305 регламент - один із перших кроків до промислового безвізу. Якби не повномасштабна війна, він почав би діяти з 1 січня 2023. Але ми були змушені перенести його на 2025 рік, адже необхідно організувати мережу сучасних лабораторій, призначити органи оцінки відповідності тощо. Сподіваємося, за цей час зробимо всі організаційні речі, і 305 регламент в Україні запрацює повноцінно”, - зазначає нардеп.

Перші кроки в цьому напрямку робляться вже сьогодні, запевняє вона. Так, спільно з Міністерством відновлення і Міністерством цифрової трансформації нещодавно був відкритий е-кабінет виробника будівельної продукції в Єдиній державній електронній системі у сфері будівництва (ЄДЕССБ).

"Там виробники декларують показники своєї продукції. Зараз це добровільно, але згодом стане обов‘язковим. Мета цього зрозуміла і чітка - ми прагнемо, щоб в Україні виготовлялися і використовувалися виключно безпечні, якісні сучасні матеріали. Без них неможлива ані відбудова, ані майбутнє будівництво, взагалі", - наголосила Шуляк.

Нагадаємо, майже рік тому в парламенті ухвалили законопроєкт № 4142, який забороняє використання азбесту в будівництві. Через нього можуть виникати серйозні проблеми зі здоров'ям - його волокна мають форму твердих голок і, потрапляючи під час будівельних чи ремонтних робіт до організму, спричиняють невиліковні хвороби дихальних шляхів.

Джерело: РБК-Україна

Рубрика: Суспільство і життя/Економіка

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Економіка»