• Посилання скопійовано

Рада остаточно прийняла скандальний закон про мови

Після голосування перший віце-спікер закрив вечірнє пленарне засідання у розпал бійки біля парламентської трибуни

Верховна Рада ухвалила в цілому скандальний мовний закон Колесніченка-Ківалова, який розширює права російської мови в Україні. "За" проголосувало 248 карток нардепів.

Як передає кореспондент ЛІГАБізнесІнформ, перед цим голосуванням у Верховній Раді сталася бійка. Регіонали і комуністи запропонували включити проект до порядку денного, депутат від НУНС Андрій Парубій кинувся до парламентської трибуни, зав’язалася бійка. Тим не менш, депутати проголосували за те, щоб розглянути проект.

Спочатку депутатам не вистачило для цього голосів. Другим голосуванням 241 карткою вони повернулися до розгляду цього питання, і після третього голосування в цілому, 248 голосами, депутати від більшості зааплодували.

Перший віце-спікер Верховної Ради Адам Мартинюк закрив вечірнє пленарне засідання парламенту в розпал нової бійки біля парламентської трибуни.

Нагадаємо, 24 травня в залі засідань Верховної Ради після дебатів щодо законопроекту про основи мовної політики, внесеного народними депутатами фракції Партії регіонів Вадимом Колесніченком та Сергієм Ківаловим, теж сталася бійка між народними депутатами. В результаті цей документ все-таки був прийнятий у першому читанні.

Вчора спікер Володимир Литвин пообіцяв, що законопроект про мови в другому читанні на цьому тижні розглядатися не буде. "По-перше, він не підготовлений, по-друге, він викликає політичне протистояння і протидію. Це дві причини, достатні для того, щоб не розглядати це питання", - сказав він.

Литвин запевнив, що даний законопроект раптово на порядку денному теж не з’явиться: "До нього більш 2 тис. поправок, комітет зараз працює над цими поправками, тому несподіванок не буде однозначно".

Проте лідер фракції Партії регіонів Олександр Єфремов заперечив Литвину: він не виключає, що Верховна Рада розгляне мовний законопроект на поточному тижні: "Якщо комітет протягом 30 днів не розгляне даний законопроект і не прийме якесь рішення, то парламент має право розглянути цей документ у сесійній залі ... Якщо ми порахуємо необхідним .., то в кінці тижня ми будемо мати право це зробити".

Скандальний законопроект Ківалова-Колесніченка N9073 передбачає, що на території Україні гарантується вільне використання регіональних мов, якщо ними користуються не менше 10% громадян, які населяють певну територію. За рішенням місцевих рад чи за результатами збору підписів в окремих випадках це положення може бути застосоване до мови, регіональна група якої становить навіть менше 10% населення.

 

Рубрика: Суспільство і життя/Політика

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Політика»