• Посилання скопійовано

Техпаспорти та договори на техінвентаризацію нерухомості оформлятимуть в електронній формі

Оприлюднено проєкт постанови КМУ, за яким договір про проведення технічної інвентаризації можна буде укладати в електронній формі через електронний кабінет з використанням Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва

Техпаспорти та договори на техінвентаризацію нерухомості оформлятимуть в електронній формі

Мінрегіон оприлюднив проєкт постанови КМУ, якою пропонується затвердити:

  • Порядок проведення технічної інвентаризації (завантажити);
  • Порядок визначення технічної можливості поділу, об’єднання об’єкта (об’єктів) нерухомого майна або виділу частки з об’єкта нерухомого майна (завантажити).

Ними передбачено, що технічна інвентаризація об’єктів нерухомого майна проводиться ФОП або юридичною особою, у складі якої працюють один або більше відповідальних виконавців окремих видів робіт (послуг), пов’язаних зі створенням об’єктів архітектури, які пройшли професійну атестацію та отримали кваліфікаційний сертифікат на право виконання робіт із технічної інвентаризації об’єктів нерухомого майна відповідно до Закону «Про архітектурну діяльність».

Договір про проведення технічної інвентаризації можна буде укладати в електронній формі через електронний кабінет відповідно до Закону «Про електронні довірчі послуги», з використанням Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва.

Технічна інвентаризація об’єкта нерухомого майна проводиться у такій послідовності: 

  • підготовка до обстеження об’єкта нерухомого майна;
  • обстеження об’єкта нерухомого майна;
  • оформлення результатів технічної інвентаризації.

До запровадження Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва в частині створення інвентаризаційних справ, матеріалів технічної інвентаризації, технічних паспортів об’єктів незавершеного будівництва, закінчених будівництвом об’єктів та їхніх частин (житлових та нежитлових приміщень), об’єктів незавершеного будівництва, щодо яких набуто право на виконання будівельних робіт, укладення електронних договорів про проведення технічної інвентаризації та вчинення інших дій щодо цих документів:

  • ФОП та юридичні особи, які проводять технічну інвентаризацію об’єктів нерухомого майна, будуть вносити відомості про проведену технічну інвентаризацію об’єкта нерухомого майна до Реєстру будівельної діяльності згідно з наборами відомостей, визначеними додатком 8 до Порядку ведення першої черги Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва під час реалізації експериментального проекту, затвердженого постановою КМУ від 01.07.2020 р. № 559;
  • суб’єкти державної реєстрації прав, державні реєстратори прав на нерухоме майно під час надання послуг у сфері державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень використовуватимуть відомості про об’єкт нерухомого майна, право на який підлягає реєстрації, з першої черги Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва;
  • у разі припинення діяльності в сфері технічної інвентаризації виконавець вносить матеріали технічної інвентаризації об’єктів нерухомого майна до Реєстру будівельної діяльності або передає до органу уповноваженому здійснювати облік об’єктів нерухомого майна за місцезнаходженням таких об’єктів.

Договори про проведення технічної інвентаризації в паперовій формі, копії документів подані замовниками технічної інвентаризації для проведення робіт з технічної інвентаризації в паперовій формі та матеріали технічної інвентаризації, виготовлені в паперовій формі, мають зберігатися ФОП та юридичними особами, які проводили роботи з технічної інвентаризації, до запровадження Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва, до моменту внесення їх електронних копій до Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва, але не менше десяти років з дати їх проведення.

Очікується, що ця постанова набере чинності з дня її опублікування.

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Суспільство і життя/Нерухомість, житло, земля

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Нерухомість, житло, земля»