• Посилання скопійовано

Як визначатимуть шкоду та збитки за зруйноване майно: з'явився проєкт методики

Оприлюднено проєкт Методики визначення шкоди та збитків, завданих підприємствам, установам та організаціям усіх форм власності через знищення та пошкодження їх майна через війну, а також упущеної вигоди від неможливості чи перешкод у провадженні госпдіяльності

Як визначатимуть шкоду та збитки за зруйноване майно: з'явився проєкт методики

На сайті Мінекономіки оприлюднено проєкт спільного наказу Міністерства економіки України та ФДМУ, яким затверджується Методика визначення шкоди та обсягу збитків, завданих підприємствам, установам та організаціям усіх форм власності внаслідок знищення та пошкодження їх майна у зв’язку із збройною агресією Російської Федерації, а також упущеної вигоди від неможливості чи перешкод у провадженні господарської діяльності (завантажити).

Методика буде обов’язковою для використання під час оцінки збитків, завданих постраждалим, яким нанесений збиток внаслідок збройної агресії, проведення судової експертизи (експертного дослідження), пов’язаної із оцінкою збитків, завданих постраждалим внаслідок збройної агресії. Її положення переважають над іншими положеннями нормативно-правових актів, методик, рекомендацій тощо, які регулюють питання визначення розміру збитків, нанесених підприємствам, установам, організаціям, іншим суб’єктам господарюванням усіх форм власності.

Ця Методика передбачає механізми оцінки (визначення розміру) збитків, завданих підприємствам, установам та організаціям та іншим суб’єктам господарювання, усіх форм власності внаслідок збройної агресії, оцінки (визначення розміру) упущеної вигоди від неможливості чи перешкод  у провадженні господарської діяльності зазначеними суб’єктами господарювання, а також оцінки потреб у відновленні майна суб’єктів господарювання, станом на дату оцінки, яка є датою не раніше  24 лютого 2022 року. Оцінка (визначення розміру) збитків (упущеної вигоди), станом на дату оцінки, яка передує 24 лютого 2022 року здійснюється шляхом незалежної оцінки згідно із вимогами Закону «Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні» або судової експертизи (експертного дослідження) згідно із Законом України «Про судову експертизу», із дотриманням методологічного регулювання оцінки майна, яке здійснюється, зокрема, національними стандартами оцінки майна, за наявності вихідних даних та інформаційних джерел, необхідних для проведення оцінки (визначення розміру) збитків.

Оцінка збитків, завданих постраждалим внаслідок збройної агресії, здійснюється шляхом проведення незалежної оцінки збитків або є результатом проведення судової експертизи (експертного дослідження).

Об’єкт, мета та ціль оцінки мають бути зазначені в звіті про оцінку збитків або висновку експерта.

Для цілей цієї Методики за умовну грошову одиницю приймають долар США. Отриманий результат в еквіваленті умовної грошової одиниці переводять в гривневий еквівалент за курсом НБУ на дату оцінки.

У Методиці окремими розділами прописано:

  • організаційні засади оцінки збитків (визначення розміру);
  • методичні засади оцінки реальних збитків (визначення розміру збитків;
  • методичні засади оцінки (визначення розміру)  упущеної вигоди (неотриманого прибутку).

У разі затвердження цей наказ набере чинності з дня його офіційного опублікування.

***

Читайте також: Готуємося до компенсації збитків за зруйноване майно та ОЗ: поради юриста

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Суспільство і життя/Нерухомість, житло, земля

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Нерухомість, житло, земля»