• Посилання скопійовано

Відпуск пального за талонами на АЗС є послугою із застосуванням РРО

Закон про РРО не містить обмежень щодо засобів проведення безготівкових операцій, проте не звільняє госпсуб’єкта від обов’язку проведення операцій з відпуску товару за талонами, картками та відомостями через РРО

Відпуск пального за талонами на АЗС є послугою із застосуванням РРО

Спір щодо використання РРО на АЗС у разі відпуску пального за талонами, картками та відомостями без здійснення безпосередніх грошових розрахунків на місці заправки не вщухає й досі. Воно й не дивно, адже штрафні санкції в такому випадку немалі - п’ятикратний розмір вартості відпущених пально-мастильних матеріалів.

Слід звернути увагу на те, що відносини між госпсуб'єктами та АЗС (нафтопереробними підприємствами, компаніями) мають певну специфіку. Юрособи придбавали за безготівку певну кількість пального (авансом), пізніше укладали договір зберігання, за яким за актами приймання-передачі пальне передавалось на зберігання АЗС. При цьому, право власності на нафтопродукти до покупців не переходило (за умовами договору зберігання).

Прийняття пально-мастильних матеріалів на зберігання АЗС посвідчувалось шляхом надання госпсуб'єкту бланків відпуску нафтопродуктів (талонів) на кількість прийнятого на зберігання пального. Відпуск пального здійснювався при пред’явленні талонів на відповідну кількість пального, а для власних транспортних засобів госпсуб'єкта (власника АЗС) – за заправними відомостями.

Виникає запитання: чи слід вважати операцію з відпуску пального за талонами, картками чи відомостями операцією купівлі-продажу, яка здійснюється за готівку?

Закон про РРО не містить обмежень щодо засобів проведення безготівкових операцій, проте не звільняє госпсуб’єкта від обов’язку проведення операцій з відпуску товару за талонами, картками та відомостями через РРО, крім випадків, передбачених ст. 9 Закону про РРО.

Розрахункова операція – це приймання від покупця готівкових коштів, платіжних карток тощо за місцем реалізації товарів (послуг).

Якщо в розрахунковій операції використовується замінник готівкових коштів, то у будь-якому випадку повинна мати місце операція заміни готівки на їхні замінники (талони, картки тощо).

Операція із заміни готівки на їхні замінники може бути розрахунковою, якщо при цьому надається платна послуга.

Закон про РРО не містить визначення терміну «послуга», воно наведено в іншому документі – Законі України №3164-IV (1). Відповідно до цього законодавчого акта послуга – це результат економічної діяльності, яка не створює товар, але продається та купується під час торговельних операцій. Такому визначенню відповідає і реалізація пального.

Таким чином, касові апарати, за допомогою яких здійснюються розрахункові операції і які приймають від покупця талони як замінники готівкових коштів за надання послуги або товару, мають бути обладнані РРО.

---1----

Законі України від 01.12.2005 р. № 3164-IV «Про стандарти, технічні регламенти та процедури оцінки відповідності»

---------

Автор: Канарьова Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Готівковий обіг та каса»