• Посилання скопійовано

З 1 січня 2017 року продаж технічно складних побутових товарів - тільки з РРО

Одна зі змін, запропонованих законопроектом № 5132, викликала жвавий інтерес ще на стадії пропозиції про її внесення до проекту. Вона змушує ФОП-"єдинників", які торгують «технічно складними побутовими товарами» за готівку проводити розрахунки із покупцями тільки за допомогою РРО!

З 1 січня 2017 року продаж технічно складних побутових товарів - тільки з РРО

У Закон про РРО на підставі законопроекту № 5132 передбачено внести зміни щодо обов’язкового застосування РРО всіма суб’єктами господарювання при продажу технічно складних побутових товарів.   

А як же підприємці на єдиному податку?

Адже п. 296.10 ПКУ більшість з них звільняє від застосування РРО.  І це передбачено - у п. 296.10 ПКУ також будуть внесені зміни щодо застосування РРО фізособами-"єдинниками" з цього приводу. 

Сам порядок застосування РРО для "єдинників" не зміниться.

Як і зараз, РРО не буде застосовуватися платниками єдиного податку:

• першої групи;

• другої і третьої груп (фізичні особи - підприємці) незалежно від обраного виду діяльності, обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 1000000 гривень. У разі перевищення в календарному році обсягу доходу понад 1000000 гривень застосування РРО для такого платника єдиного податку є обов'язковим. Застосування РРО розпочинається з першого числа першого місяця кварталу, наступного за виникненням такого перевищення, та продовжується у всіх наступних податкових періодах протягом дії свідоцтва платника єдиного податку.

Але "єдинники", які здійснюють реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, повинні будуть застосовувати РРО в обов’язковому порядку незалежно від обсягу отриманого доходу від такого продажу. 

Що є «технічно складними побутовими товарами» - буде визначено у Законі про захист споживачів. Ними є  непродовольчі товари широкого вжитку (прилади, машини, устаткування та інші), які складаються з вузлів, блоків, комплектуючих виробів, відповідають вимогам нормативних документів, мають технічні характеристики, супроводжуються експлуатаційними документами і на які встановлено гарантійний строк.

І види таких товарів визначатимуть не продавці і навіть не товаровиробники. Перелік груп технічно складних побутових товарів, які підлягають гарантійному ремонту (обслуговуванню) або гарантійній заміні, в цілях застосування РРО має встановлювати  КМУ. 

Наразі  такий перелік вже існує і затверджений постановою КМУ від  11.04.2002 р. № 506. У ньому зазначені: 

  • апаратура радіоелектронна побутова; 
  • машини та прилади електропобутові; 
  • машини та прилади для механізації робіт у побуті;
  • побутові прилади    електронної   техніки,   у   тому   числі обчислювальна техніка;
  • засоби зв'язку;
  • прилади складної  механіки,  у  тому   числі   годинники   та секундоміри; 
  • музичні інструменти, у тому числі електромузичні;
  • складні комплектуючі вироби, на які видається окрема гарантія;
  • транспортні засоби і номерні агрегати;
  • продукція виробнично-технічного  призначення,  яка  може бути використана у побуті;
  • товари медичного призначення; 
  • товари для заняття фізичною культурою, спортом і туризмом;
  • зброя спортивна вогнепальна,  газова, пневмогазова, пружинна, пневматична; 
  • засоби вимірювальної техніки побутового призначення.

Але чи залишиться він у такому вигляді, чи буде його розширено, залежить від рішення Уряду.

Докладніше про прийняття законопроекту №5132 та зміни, які він вносить до ПКУ, читайте тут>>   

****

Найважливіше про прийняття Держбюджету-2017 та ще кількох пов"язаних з ним законів в ніч з 20 на 21 грудня читайте в редакційній статті тут>>

 

За оновленою інформацієює, яка з'явилась у стрічці новин Мінфіну на Фейсбук 29 грудня, держорган наголошує, що зазначені норми НЕ застосовуватимуться з 1 січня 2017 р., як вважалось раніше, а лише після визначення переліку товарів. Читайте тут.

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Готівковий обіг та каса»