• Посилання скопійовано

Підприємці проти обов'язкового встановлення платіжних терміналів

Громадське об'єднання "Фортеця" від імені підприємців звернулося до Мінекономрозвитку щодо проеку постанови КМУ "Про затвердження вимог до суб’єктів господарювання щодо приймання електронних платіжних засобів в оплату за продані ними товари (надані послуги)"

Підприємці проти обов'язкового встановлення платіжних терміналів

Нагадаємо, що 11 січня 2018 року на сайті Мінекономрозвитку оприлюднено проект постанови КМУ «Про затвердження вимог до суб’єктів господарювання щодо приймання електронних платіжних засобів в оплату за продані ними товари (надані послуги)», який передбачає посилення фіскального навантаження для суб’єктів підприємницької діяльності. Про цей проект ми детально розповідали тут>>

Проектом, зокрема, пропонувалося зобов’язати всіх підприємців, незалежно від системи оподаткування, забезпечити можливість на здійснення безготівкових розрахунків за продані ними товари (надані послуги) з використанням електронних платіжних засобів за допомогою платіжних пристроїв та/або сервісів.

При цьому, проектом не передбачено будь-яких компенсаторів з боку держави для підприємців на придбання та застосування платіжних пристроїв та/або сервісів, а всі витрати пропонується покласти виключно на суб’єктів господарювання.

Проект передбачає, що впродовж двох років всі суб’єкти господарювання, в тому числі платники єдиного податку І групи, які здійснюють свою підприємницьку діяльність здебільшого на ринках сіл, селищ та селищ міського типу, будуть зобов’язані застосовувати платіжні пристрої та/або сервіси.

У своєму зверненні підприємці зазначають, що більшість таких підприємців здійснює свою підприємницьку діяльність на ринках, де відсутня електроенергія, або в наявності є тільки верхнє освітлення. Крім цього, в торговельних приміщеннях відсутнє опалення, а платіжні пристрої розраховані на роботу при стабільному температурному режимі. В зимовий період, коли йде максимальне навантаження на електричні мережі (застосування електрообігрівачів, кондиціонерів, тощо) трапляються збої постачання електроенергії. Отже, вищезазначені умови ведення підприємницької діяльності унеможливлюють застосування  платіжних пристроїв.

Під дію регулювання проекту підпадає 98,4% суб’єктів господарювання (більше 180 000 підприємців), які належать до мікробізнесу, на яких пропонується покласти додаткові грошові зобов’язання у розмірі понад 6 000 гривень та щомісячні супровідні витрати.

Як зазначено у зверненні, "це призведе до збільшення витрат підприємців, які змушені будуть заплатити за платіжні пристрої, за їх обслуговування та сплачувати штрафи, в зв’язку з неможливістю забезпечити виконання своїх обов’язків без їх вини у цьому. Своєю чергою, витрати підприємців будуть закладені у вартість товарів та послуг, що призведе до чергового підвищення цін для населення."

Зважаючи на вищезазначене, підприємці просять врахувати надані зауваження та відкликати проект постанови КМУ «Про затвердження вимог до суб’єктів господарювання щодо приймання електронних платіжних засобів в оплату за продані ними товари (надані послуги)», як такий, що є передчасним та матиме негативні наслідки для малого бізнесу, української економіки та споживачів.

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: Всеукраїнське об'єднання малого і середнього бізнесу «Фортеця»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Готівковий обіг та каса»