• Посилання скопійовано

Коли не обов’язково заповнювати у ВКО графу «Видати» при здачі готівки до банку? – позиція ДФС і НБУ

Податківці надали роз’яснення щодо заповнення деяких реквізитів видаткових касових ордерів у графі «Видати» при інкасації особами банку

Коли не обов’язково заповнювати у ВКО графу «Видати» при здачі готівки до банку? – позиція ДФС і НБУ

Коментар до індивідуальній податкової консультації від 15.08.2018 р. №3549/6/99-99-14-05-01-15/ІПК

Перш за все податківці зупинилися на п. 29 розділу III Положення №148. За ним приймання одержаної з банку готівки в касу та видача готівки з каси для здавання її до банку оформляються відповідними касовими ордерами (прибутковим або видатковим) з відображенням такої касової операції в касовій книзі.

Саме вилучення готівки з місця здійснення готівкових розрахунків із застосуванням РРО або РК для здавання її до банку оформляється відповідними чеками РРО із виконанням операції «службова видача».

А документом, що свідчить про здавання виручки до банку, є:

  • квитанція до прибуткового документа банку на внесення готівки, підписана відповідальними особами банку та засвідчена відбитком печатки банку;
  • квитанція/чек банкомата чи програмно-технічного комплексу самообслуговування;
  • примірник супровідної відомості до сумки з готівковою виручкою (готівкою), засвідчений підписом та відбитком печатки інкасатора-збирача;
  • чек платіжного термінала в разі проведення інкасації коштів у режимі реального часу з використанням платіжних терміналів.

Податківці зазначили, що при проведенні інкасації уповноваженою особою банку реквізит «Видати» у видатковому касовому ордері може не заповнюватися. Але це можливо, якщо до нього додаються квитанція до прибуткового документа банку на внесення готівки, підписана відповідальними особами банку та засвідчена відбитком печатки банку або примірник супровідної відомості до сумки з готівковою виручкою (готівкою), засвідчений підписом та відбитком печатки інкасатора-збирача.

Втім, користуватися цим дозволом ми не радимо поспішати, і ось чому.

Окремі правила заповнення ВТО та ПКО встановлено п. 32 Положення №148 для документів, складених на загальні операції. Зокрема, реквізити у ВКО «Одержав», «Дата», «Сума», «Підпис одержувача», дані документа, що засвідчує особу отримувача та в прибутковому ПКО «Прийнято від» в таких касових ордерах не заповнюються. Саме до загальних операцій належать видача готівки за видатковими відомостями, електронними платіжними засобами, здавання готівки до банку, отримання готівки з банку за чеком та оприбуткування її в касі.

Зверніть увагу: серед виключень при складанні касових ордерів на загальні операції немає реквізиту «Видати»! Інші реквізити в касових ордерах та видаткових відомостях є обов'язковими до заповнення. Відповідно реквізит «Видати» має бути заповнений в будь-якому разі.

На цьому наголошує Нацбанк. У його роз’ясненні від 12.06.18 р. №50-0007/32326 було зроблено такий висновок: «У разі оформлення видаткового касового ордеру для здавання готівки до банку в реквізиті «Видати» зазначається прізвище, ім'я, по батькові касира або іншого працівника підприємства, відповідального за здавання готівки до банку».

Тож, з огляду на норми п. 32 Положення №148, правильно заповненим ВКО буде вважатися такий, в якому всі реквізити крім «Одержав», «Дата», «Сума», «Підпис одержувача», дані документа, що засвідчує особу отримувача, будуть заповнені.

Окремо податківці прописали особливості заповнення графи «Видати» при оформленні видаткової відомості. Тут вже жодних виключень не визнає навіть ДФСУ – в цій графі слід вказувати прізвище, ім’я та по батькові особи, на яку оформлена видаткова відомість на виплату заробітної плати.

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Готівковий обіг та каса»