• Посилання скопійовано

Як роздруковувати Z-звіт при цілодобовій робочій зміні?

Чи може Z-звіт роздруковуватись не в кінці робочого дня, а на початку зміни касира о 9:00? Консультує ДФС у Волинській області

Як роздруковувати Z-звіт при цілодобовій робочій зміні?

Відповідно до Закону про РРО суб'єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо), при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, а також операції з приймання готівки для подальшого її переказу зобов'язані щоденно друкувати на РРО (за виключенням автоматів з продажу товарів (послуг) фіскальні звітні чеки у разі здійснення розрахункових операцій.

Якщо суб'єкт господарювання працює цілодобово, то фіскальний звітний чек (Z-звіт) повинен роздруковуватися кожного дня після закінчення робочої зміни, але не пізніше 24 години цього дня.

Оскільки в добі всього 24 години (тобто день триває з 0 годин ранку та закінчується 24 годиною вночі), при щоденній роботі з РРО Z-звіт необхідно виконувати щодня.

При цьому у п. 2 Вимог №199 наведено визначення "зміна" - це період роботи РРО від реєстрації першої розрахункової операції після виконання Z-звіту до виконання наступного Z-звіту.

На підставі цього в індивідуальній консультації від 13.09.2018 р. №4024/ІПК/03-20-14-05-11 ДФС у Волинській області зазначила, що тривалість зміни РРО - це період часу від реєстрації першої за день розрахункової операції до виконання Z-звіту, яка обмежується 24 годинами. Цим і обумовлено вимогу виконувати Z-звіт щодня. 

Водночас законодавство не встановлює обов’язку виконувати Z-звіт при закінченні зміни касира і до початку роботи іншого касира з метою контролю за їх роботою та здаванням виручки в касу. Податківці наголошують: в цьому випадку застосовується X-звіт - денний звіт без обнулення інформації в оперативній пам'яті реєстратора. Це, а також друкування на РРО чеку "Службова видача", з подальшим оформленням прибутково касового ордеру та запису його в касовій книзі підприємства, дає можливість здійснювати контроль за роботою кожного окремого касира.

При цьому законодавство не містить обмежень щодо кількості друкування на РРО впродовж дня (зміни) X-звітів та Z-звітів. 

З роз’яснення податківців випливає декілька варіантів дій для суб’єкта господарювання. Якщо в нього працює два касири (наприклад, один з 9:00 по 21:00, другий – з 21:00 по 9:00, то варіанти наступні:   

  • або протягом дня декілька разів роздруковувати Z–звіти (наприклад, о 21:00 та о 09:00 – при зміні касира);
  • або при зміні касира роздруковувати Х–звіт та здійснювати операцію "Службова видача", з подальшим оформленням прибутково касового ордеру та запису його в касовій книзі підприємства. А Z – звіт робити о 23:55, тобто до закінчення дня. 

***

Читайте також: Чи можна зберігати готівку у сейфі у вихідні дні?

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Готівковий обіг та каса»