• Посилання скопійовано

Чи може директор підписуватися за головного бухгалтера в касових документах?

Податківці розповіли, чи можна уповноважити одного працівника одноосібно підписувати касові документи як за головного бухгалтера, так і за керівника підприємства

Чи може директор підписуватися за головного бухгалтера в касових документах?

Коментар до ІПК ДПС від 22.06.2020 р. №2499/10/26-15-05-09-01/ІПК

Податківці у коментованій ІПК нагадали про правила складання касових документів, зокрема:

– приймання готівки в касу проводиться за прибутковим касовим ордером, підписаним головним бухгалтером або особою, уповноваженою керівником підприємства. До прибуткових касових ордерів можуть додаватися документи, які є підставою для їх складання;

– видача готівки з кас проводиться за видатковими касовими ордерами або видатковими відомостями. Документи на видачу готівки підписуються керівником і головним бухгалтером або особою, уповноваженою керівником. До видаткових ордерів додаються заяви на видачу готівки, розрахунки.

А чи може такі підписи ставити одна особа? Наприклад, якщо на підприємстві немає головного бухгалтера або взагалі працює один працівник. Або чи може директор перекласти обов’язок підписувати такі документи, зокрема, і за себе, одному працівнику?

Пунктом 45-1 Положення №148 передбачено, що керівник підприємства визначає відповідним внутрішнім розпорядчим актом перелік посад та кількість посадових осіб, уповноважених підписувати касові документи, зазначені у розділах III та IV Положення №148, для забезпечення оптимального процесу документообігу та контролю.

Таким чином, податківці зазначають, що ТОВ може покласти повноваження з підписання касових ордерів на працівника (наприклад, керуючого магазином), аби він міг підписувати їх за керівника, головного бухгалтера та касира за умови, що йому будуть надані відповідні повноваження згідно з відповідним внутрішнім розпорядчим актом про перелік посад та кількість посадових осіб, уповноважених підписувати касові документи.

Тобто підприємство може доручити одній особі здійснювати підписання касових документів одноосібно за умови відповідного покладення таких повноважень на особу.

Документально підтвердити покладені на працівника обов’язки підписувати касові документи можна:

  • посадовою інструкцією такого працівника;
  • наказами керівника підприємства;
  • довіреністю;
  • укладеним договором про повну індивідуальну матеріальну відповідальність, пов'язану з виконанням обов'язків касира.

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Готівковий обіг та каса»