• Посилання скопійовано

Реальні строки отримання виписки з ЄДР можуть сягати місяця

Лист Держреєстраційної служби від 25.10.2012 р. №1181-7-25-12

Реальні строки отримання виписки з ЄДР можуть сягати місяця

Ми вже неодноразово нагадували, що з 16.12.2012 р. запроваджено єдиний документ, який підтверджує державну реєстрацію юросіб, фізосіб-підприємців та використовується для відкриття рахунків у банках та фінустановах. Цим документом є виписка з ЄДР.

Проте наразі виникла проблема зі зміненими строками її видачі.

Отже, про які змінені строки йдеться? Ще зовсім недавно отримати виписку можна було за письмовим запитом СГД протягом 2-х робочих днів з дати подання цього запиту, а також у випадках, встановлених Законом про реєстрацію (ч. 1 ст. 21 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб ? підприємців»).

Наразі у коментованому листі Держреєстраційна служба звертає увагу на те, що держреєстратор видає (надсилає поштовим відправленням з описом вкладення) заявникам відповідні документи та виписку з Єдиного державного реєстру юридичних та фізичних осіб Ї підприємців не пізніше наступного робочого дня після отримання від органів статистики, ДПС, ПФУ даних про взяття на облік юрособи або фізособи-підприємця.

Дані про взяття на облік передаватимуться до ЄДР з відомчих реєстрів органів статистики, ДПС, ПФУ автоматично (програмними засобами ведення відповідних реєстрів) у день взяття на облік.

Наприклад, податкові органи обіцяють передавати держреєстратору дані про взяття на облік юросіб та їхніх відокремлених підрозділів, а також фізосіб-підприємців як платників податків в органах ДПСУ у день взяття на облік. А взяття на облік має відбутися не пізніше наступного робочого дня з дня отримання відповідних відомостей від держреєстратора (п. 64.1, 65.5 ПКУ). 

Отже, маємо вже як мінімум 5 робочих днів, які підуть на виконання податковими органами вимог щодо взяття на облік та повідомлення про це реєстратора (беремо саме робочі, а не календарні дні, адже зрозуміло, що всі державні органи працюють саме у робочі дні, хоча ні Закон про держреєстрацію, ні ПКУ не уточнюють, про які саме дні йдеться).

З ПФУ все може значно затягнутися. Річ у тім, що Порядок взяття на облік та зняття з обліку платників ЄСВ (далі Ї Порядок), затверджений Постановою ПФУ від 27.09.2010 р. №21-6, вимагає після отримання даних від держреєстратора (наступного робочого дня Ї тут дані щодо робочого дня уточнені у тексті самого Порядку) направляти відомості до Фонду соціального страхування від нещасних випадків (ФСС НВВ). Далі Ї якщо платник ЄСВ не згоден з присвоєним йому класом професійного ризику виробництва, то протягом 10 робочих днів узгоджує його з ФСС НВВ.

І лише після узгодження цих даних вони разом з датою та номером запису про взяття на облік, даними ПФУ про реєстраційний номер платника ЄСВ направляються до держреєстратора.

Тому навіть за приблизним підрахунком кількості робочих днів, які підуть на з'ясування всіх обставин при взятті на облік в органах ПФУ, можна стверджувати, що отримати виписку юрособам або фізособам-підприємцям вдасться не раніше, ніж через місяць після подання всіх документів державному реєстратору на реєстрацію їх госпсуб'єктами.

 

Автор: Канарьова Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Підприємництво

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Підприємництво»