• Посилання скопійовано

Реєстрація бізнесу за часів адмінреформи — шкодить самому бізнесу

Нагадаємо, що з 11.08.2013 р. питання адміністрування ЄСВ мало перейти до рук Міндоходів. І хоча це питання обговорюється вже з кінця минулого року, все ж таки прийняття Закону про зміни до ПКУ, як показує практика, стало несподіванкою для обох контролюючих органів. Причому не готовими до виконання вимог закону виявилися навіть державні реєстратори та банки

Реєстрація бізнесу за часів адмінреформи — шкодить самому бізнесу

Отже, уявімо ситуацію, коли засновники вирішили зареєструвати підприємство, ще не підозрюючи про голосування ВРУ за прийняття змін в адмініструванні ЄСВ. Підготувавши статут, засновники звернулися до державного реєстратора за реєстрацією юридичної особи.

Дозволимо собі відійти від опису подальших дій і наголосимо, що останнім часом відбулося чимало змін у держреєстрації юросіб — ми говоримо про те, що легалізація юрособи попередньо включала спочатку процедуру створення (заснування) через держреєстратора, а вже відтак набуття нею статусу платника податків через узяття на облік у державних органах. 

І все це у підсумку мало привести юрособу до банку для відкриття рахунка та початку ведення господарської діяльності (не беремо до уваги відкриття рахунка для створення статутного фонду).

Але сьогодні слід дивитися на сам процес державної реєстрації як на процедуру створення та легалізації одночасно. Оскільки, як показує практика реалізації змін у процедурі започаткування бізнесу, отриманням виписки процес легалізації (створення бізнесу) можна вважати закінченим. Адже юрособа не лише створена, а й офіційно є платником податків (взята на облік в органах ПФУ, ДПІ, статистики).

Але повернімося до нашого опису. Отже, засновники, отримавши виписку, зрозуміли, що радіти ще зарано...

І тут починається найцікавіше — виявилося, що у зв'язку з проведенням адмінреформи на облік платника ЄСВ така юрособа не взята — у графі «Дані Пенсійного фонду України про реєстраційний номер платника єдиного внеску» у виписці написано «ВІДОМОСТІ ВІДСУТНІ».

Звернення до ПФУ не дало жодних результатів — він уже не обліковує платників ЄСВ, а лише приймає звіти до 20.09.2013 р. та контролює останні внески за поданими звітами.

Тим часом територіальні органи Міндоходів кажуть, що вони ніби й бачать узяття на облік, але офіційно підтвердити це не можуть.

Звернення до банку зовсім зневірило засновників — відкрити рахунок вони не зможуть, поки до виписки не внесуть дані про взяття їх на облік як платників ЄСВ (хто це робитиме — податкова чи ПФУ, — у банку з′ясовувати не стали).

Важливо одне — виписка датована 28.08.2013 р., адміністративна реформа щодо ЄСВ офіційно розпочалася з 11.08.2013 р. І досі — у другий половині вересня ще не вирішено, хто має здійснювати облік платників ЄСВ.

Який вихід із ситуації? Найімовірніше, багато юристів порадять звертатися до суду та оскаржувати дії банку, який усупереч п. 3.2 Інструкції про порядок відкриття, використання і закриття рахунків у національній та іноземних валютах, затв. постановою Правління НБУ від 12.11.2003 р. №492, вимагає копію виписки з ЄДР із втручанням до її змісту.

Загалом ми згодні — знайшли крайнього... Але суті проблеми це не змінює, і сподіваємося, що принаймні до кінця вересня Міндоходів знайде вихід із цієї складної ситуації.

Автор: Канарьова Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Підприємництво

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Підприємництво»