• Посилання скопійовано

Витяг тепер міститиме відомості про перебування за юрадресою

Оновлений витяг розділятиме назву юрособи та її організаційно-правову форму

Витяг тепер міститиме відомості про перебування за юрадресою

Госпсуб'єкти, які протягом останніх років отримували витяги з ЄДР юросіб та фізосіб-підприємців, звертали увагу, що навіть у витягах, виданих держреєстратором ще наприкінці 2012 року, містяться відомості про те, чи були підтверджені відомості про підприємство своєчасно (йдеться про щорічне подання форми №6 про підтвердження відомостей в ЄДР).

Але витяги, які видавалися починаючи з березня 2013 року, вже взагалі на згадують про наявність такого підтвердження в ЄДР. 

Тобто маємо ситуацію, коли підприємство отримує витяг з ЄДР, скажімо, в разі оскарження неправомірного скасування реєстрації платником ПДВ через запис в ЄДР про відсутність підприємства за місцезнаходженням, натомість подає документ, який жодним чином не може спростувати неправомірні дії органу Міндоходів. 

Виникає запитання: чого вартий такий документ у разі спору?

Наразі зміст такого документа ні в кого не викликає сумніву, і останній приймається всіма держорганами та судом без жодних зауважень. А в окремих випадках його заміняють випискою.

Проте завдяки змінам, що вносяться коментованим наказом, витяг міститиме й додаткові дані щодо статусу відомостей про юридичну особу, а саме: до витягу (базового розширеного чи вибіркового) вноситимуть дані щодо наявності в ЄДР: 

— запису про підтвердження даних про юридичну особу;

— запису про відсутність підтвердження даних про юридичну особу; 

— запису про відсутність юридичної особи за місцезнаходженням.

Також зазначимо, що оновлений витяг розділятиме назву юрособи та її організаційно-правову форму. Вочевидь, змінять і запит, що подається для отримання витягу, — адже в ньому не розділяють, скажімо, окремо ТОВ чи ПП від назви, наприклад, «Весна». 

На останнє треба буде звернути особливу увагу, щоб отримання оновленого витягу не спричинило внесення змін до назви юрособи — це насамперед стосується тих госпсуб'єктів, які мають складну назву. Наприклад, приватне підприємство виробничо-комерційного підприємства «Весна», скорочено ПП ВКП «Весна». У наведеному прикладі організаційно-правовою формою буде приватне підприємство (ПП). Решта — назва юрособи (Наказ Мін'юсту від 04.11.2013 р. №2305/5).

 

Автор: Канарьова Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Підприємництво

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Підприємництво»