• Посилання скопійовано

Чи може підприємець сплачувати податки та ЄСВ власними коштами? Консультує ДФСУ

Фізособи-підприємці, на відміну від юросіб, можуть мати рахунки в банках, які було відкрито не для здійснення підприємницької діяльності. Чи можна з них сплачувати податки та ЄСВ? Або сплатити їх готівкою через касу банку?

Чи може підприємець сплачувати податки та ЄСВ власними коштами? Консультує ДФСУ

ДФСУ в індивідуальній консультації від 26.10.2018 р. №4600/Ж/99-99-13-01-02-14/ІПК нагадує про загальні правила сплати податків в Україні.

Згідно з п. 35.2 ПКУ сплата податків та зборів здійснюється в готівковій або безготівковій формі, крім випадків, передбачених ПКУ або законами з питань митної справи.

Джерелами самостійної сплати грошових зобов’язань або погашення податкового боргу платника податків є будь-які власні кошти, у тому числі ті, що отримані від продажу товарів (робіт, послуг), майна, випуску цінних паперів, зокрема, корпоративних прав, отримані як позика (кредит), та з інших джерел, з урахуванням особливостей, визначених ст. 87 ПКУ, а також суми надміру сплачених платежів до відповідних бюджетів (абзац перший п. 87.1 ПКУ).

Отже, як зазначають податківці, сплату податків (зокрема, обов’язкового платежу з орендної плати за землю) фізична особа - підприємець може здійснювати власними коштами (в готівковій та безготівковій формі), з урахуванням особливостей визначених законодавством України.

А які особливості можуть бути? Наприклад, якщо підприємець є платником ПДВ, то слід враховувати загальне правило для всіх платників цього податку – сплата його відбувається шляхом списання коштів з ПДВ-рахунку, відкритого в Казначействі (як це зазначено у п. 200.2 ПКУ).

Сплату податку, визначеного у декларації з ПДВ, шляхом сплати їх з іншого рахунку або готівкою через касу банку, чинним законодавством не передбачено. При цьому навіть поповнюватися цей ПДВ-рахунок має з поточного рахунку платника ПДВ – без інших варіантів. На цьому наполягає п. 22 Порядку №569.

А щодо ЄСВ, то згідно з пп. 2 п. 2 розд. IV Інструкції №449 фізичні особи – підприємці, у тому числі ті, які обрали спрощену систему оподаткування, які не мають банківського рахунку, сплачують ЄСВ шляхом готівкових розрахунків через банки чи відділення зв’язку.

Однак при цьому нормами чинного законодавства не передбачено застосування відповідальності до ФОП, які за наявності банківського рахунку сплачують ЄСВ шляхом готівкових розрахунків через банки чи відділення зв’язку. Про це податківці зазначали на ресурсі «ЗІР», а ми писали тут.

Автор: Бикова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Підприємництво

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Підприємництво»