• Посилання скопійовано

Окремі держоргани, зокрема, Держархбудінспекція, не мають пільг зі сплати судового збору

Листи Держархбудінспекції від 12.01.2012 р. №40-17-170 та Мін’юсту від 06.12.2011 №17617-0-26-11/8.2

Нагадаємо, що з 1.11.2011 року набрав чинності Закон «Про судовий збір».

Відповідно до статті 2 цього Закону платники судового збору — громадяни України, іноземці, особи без громадянства, підприємства, установи, організації, інші юридичні особи (у тому числі іноземні) та фізичні особи — підприємці, які звертаються до суду. Статтею 3 та 4 цього Закону визначено об’єкти справляння судового збору і розміри ставок судового збору. Крім того, статтею 5 зазначеного Закону встановлено пільги щодо сплати судового збору. Пільги для Держархбудінспекції України не передбачені.

У зв’язку з цим Державна архітектурно-будівельна інспекція України звернулася до Міністерства юстиції за роз’ясненнями.

Відповідь Міністерства юстиції досить загальна.

Фактично її зміст зводиться до такого: згідно з пунктами 2 та 13 Положення про Державну архітектурно-будівельну інспекцію України, затвердженого Указом Президента України від 8 квітня 2011 року №439, Державна архітектурно-будівельна інспекція України (Держархбудінспекція України) у своїй діяльності керується Конституцією та законами України, актами Президента України та КМУ, цим Положенням, іншими актами законодавства України, а також дорученнями Президента України.

Держархбудінспекція України є юридичною особою. Держархбудінспекція України фінансується за рахунок коштів Державного бюджету України.

Таким чином, за відсутності прямої відповіді, вочевидь, Держархбудінспекція все-таки є платником судового збору у разі звернення до суду із позовними заявами та за видачею судових документів.

До речі, аналогічна проблема є в інших державних органів, які планують звертатися до суду, адже звільнення передбачено для таких державних органів (в окремих випадках, зокрема, що стосуються виконання ними своїх повноважень або захисту прав та інтересів інших осіб), як Антимонопольний комітет, Мін’юст, ПФУ та органи соцстраху, органи праці, а також Мінфін, місцеві фінансові органи, ДПСУ, ДМСУ, Держказначейсство, Держфінінспекція, Держфінмоніторинг і НБУ (ст. 5 Закону).

 

Автор: Канарьова Наталія

Рубрика: Держрегулювання/Закони та підзаконні акти

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Закони та підзаконні акти»