• Посилання скопійовано

Виплати переробними підприємствами компенсацій сільгосптоваровиробникам

Лист ДПСУ від 02.03.2012 p. №3797/6/15-3315 «Щодо виплати переробними підприємствами компенсацій сільгосптоваровиробникам»

Податкова відповіла на запит щодо окремих питань виплати переробними підприємствами компенсацій сільськогосподарським товаровиробникам за продані ними молоко і м’ясо в живій вазі.

ДПС нагадує, що з 01.01.2012 р. змінено порядок обкладення ПДВ діяльності переробних (м’ясо-молочних) підприємств та виплати ними компенсацій сільськогосподарським товаровиробникам. Ці зміни обумовлено прийняттям ВРУ 22.12.2011 р. Закону №4268 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо підтримки сільськогосподарських товаровиробників», яким викладено в новій редакції п. 1 підр. 2 р. XX ПКУ.

Відповідно до змін, внесених Законом №4268 до п. 1 підр. 2 р. XX ПКУ, з 01.01.2012 р. переробне підприємство суму ПДВ, нараховану ним при здійсненні операцій з постачання власної виробленої продукції, виготовленої із поставлених молока чи м’яса в живій вазі сільськогосподарськими товаровиробниками (визначеними у р. V ПКУ) і фізичними особами, які самостійно вирощують, розводять, відгодовують продукцію тваринництва (визначену у р. V ПКУ), сплачує до спеціального фонду держбюджету та на спеціальний рахунок, відкритий ним в органі Держказначейства, у розмірах, визначених пп. 6 п. 1 підр. 2 р. XX ПКУ.

При цьому ПДВ, перерахований на спеціальний рахунок до Держказначейства, використовується переробним підприємством лише для виплати сільськогосподарським товаровиробникам компенсації за продані молоко і м’ясо.

Відповідно до п. 209.6 ст. 209 р. V ПКУ сільськогосподарським вважається підприємство, основною діяльністю якого є постачання вироблених (наданих) ним сільськогосподарських товарів/послуг на власних або орендованих виробничих потужностях, а також на давальницьких умовах, в якій питома вага вартості сільськогосподарських товарів/послуг становить не менш як 75% вартості всіх товарів/послуг, поставлених протягом попередніх 12 послідовних звітних податкових періодів сукупно.

Відповідно до ст. 1 Закону від 24.06.2004 p. №1870-IV «Про молоко та молочні продукти» молочна продукція має містити лише складові молока і може містити харчові добавки, необхідні для виробництва, за умови, що ці добавки не замінюють молочний жир, молочний білок, лактозу.

Тож суми ПДВ, отримані переробним підприємством у результаті здійснення операцій з реалізації продукції, яка не є «молоком», «молочною сировиною» та «молочними продуктами», не можуть бути джерелом для виплати компенсацій сільськогосподарським товаровиробникам.

Новий порядок оподаткування діяльності переробних підприємств не поширюється на осіб, що не зареєстровані платниками ПДВ, а також на операції з постачання продукції, виготовленої переробними підприємствами з імпортованої сировини, сировини, поставленої не в живій вазі, сировини, що не є сировиною власного виробництва сільськогосподарських товаровиробників, визначених р. V ПКУ, і фізосіб.

Отже, за операціями з постачання молочної продукції, яка не відповідає вимогам, визначеним Законом, а також молочної продукції, виготовленої з імпортованої сировини, із сировини, що не є сировиною власного виробництва сільськогосподарського товаровиробника і фізичної особи, суми ПДВ не направляються для виплати компенсацій сільськогосподарським товаровиробникам (це стосується також продукції, яка частково виготовлена із сировини власного виробництва сільськогосподарського товаровиробника, а частково з іншої сировини).

Крім того, виплата компенсацій переробними підприємствами не проводиться виробникам молока — юридичним особам, які не відповідають вимогам, визначеним для сільськогосподарського товаровиробника пунктом 209.6 розділу V ПКУ, та сільськогосподарським товаровиробникам і фізичним особам, які постачають переробним підприємствам молоко невласного виробництва. Така компенсація виплачується сільськогосподарському товаровиробнику, що поставляє молоко власного виробництва, відповідає вимогам п. 209.6 ст. 209 р. V ПКУ і не обрав спеціального режиму оподаткування.

Відповідно до ст. 11 Закону «Про молоко та молочні продукти» суб’єкти господарювання (крім селянських господарств, фізичних осіб), які здійснюють виробництво молока, молочної сировини і молочних продуктів, підлягають атестації на відповідність до обов’язкових вимог нормативно-правових актів. При цьому об’єктами атестації виробництва молока, молочної сировини і молочних продуктів є нормативна документація на продукцію та технічне обладнання, засоби вимірювальної техніки та контролю, випробувальне обладнання. Без зазначеної атестації виробництво та переробка молока (молочної сировини і продуктів), а відповідно і виплата компенсацій сільськогосподарським товаровиробникам забороняються.

Відповідно до пп. 3 п. 1 підр. 2 р. XX ПКУ переробні підприємства за результатами здійснення операцій з постачання власно виробленої продукції, виготовленої з поставлених молока або м’яса сільськогосподарськими товаровиробниками, ведуть окремий облік та у загальновстановленому порядку складають та надають покупцю податкову накладну.

Переробне підприємство операції з постачання готової м’ясо-молочної продукції відображає в податковій декларації з ПДВ (переробного підприємства), інші операції — в податковій декларації з ПДВ, за якою здійснюються розрахунки з бюджетом.

При придбанні (виготовленні) переробним підприємством товарів/послуг, основних засобів, які використовуватимуться частково для виготовлення м’ясо-молочної продукції, а частково ? для виготовлення інших товарів/послуг, податковий кредит за такими операціями розподіляється виходячи з частки використання таких товарів/послуг, основних засобів в операціях з постачання м’ясо-молочної продукції та відповідно в операціях з постачання інших товарів/послуг, з урахуванням р. V ПКУ.

Якщо за результатами звітного періоду у декларації з ПДВ щодо діяльності з постачання м’ясо-молочної продукції виникає від’ємна різниця між сумою податкового зобов’язання звітного (податкового) періоду та сумою податкового кредиту звітного (податкового) періоду, переробне підприємство зараховує таку різницю у зменшення податкового зобов’язання наступних звітних (податкових) періодів.

Чинний порядок передбачає право переробних підприємств на отримання бюджетного відшкодування за операціями з вивезення за межі України продукції у митному режимі експорту. Такі операції відображаються у податковій декларації з ПДВ, за якою здійснюються розрахунки з бюджетом, та не є джерелом виплати компенсацій сільськогосподарським товаровиробникам. Сума ПДВ, сплачена (нарахована) постачальникам товарів/послуг, визначених відповідно до п. 1 підр. 2 р. XX ПКУ, вартість яких включена до вартості експортованої продукції та відображена у складі податкового кредиту декларації з ПДВ (переробного підприємства), переноситься до податкової декларації з ПДВ, за якою здійснюються розрахунки з бюджетом в звітному періоді, в якому здійснено такі експортні операції. Відшкодування ПДВ за експортними операціями такої продукції здійснюється у загальному порядку.

Переробні підприємства від’ємне значення ПДВ звітного (податкового) періоду, визначене у декларації з ПДВ щодо діяльності з постачання м’ясо-молочної продукції (переробного підприємства), зараховують у зменшення податкового зобов’язання наступних звітних (податкових) періодів (пп. 7 п. 1 підр. 2 р. XX ПКУ). Зазначене стосується і від’ємного значення ПДВ, сформованого переробним підприємством до 01.01.2012 р.

Сума ПДВ, визначена в декларації з ПДВ щодо діяльності з постачання продукції, підлягає перерахуванню у відповідних розмірах:

— до спецфонду держбюджету у строки, встановлені п. 203.2 ст. 203 ПКУ, тобто протягом 10 к.д., що настають за останнім днем відповідного граничного строку для подання податкової декларації;

— на спецрахунок, відкритий ним в органі Держказначейства, для виплати компенсації сільськогосподарським товаровиробникам за продані ними молоко і м’ясо в живій вазі, перераховується переробним підприємством до 15-го числа місяця, наступного за звітним (податковим) періодом. При цьому таке перерахування сум ПДВ до зазначеного терміну на спеціальний рахунок в органі Держказначейства може здійснюватись переробним підприємством кількома платежами (авансами) починаючи з 1-го числа місяця, наступного за звітним.

 

Автор: Хоміцка Маріанна

Рубрика: Держрегулювання/Закони та підзаконні акти

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Закони та підзаконні акти»