• Посилання скопійовано

Антирейдерські зміни в законодавстві

Президент підписав Закон № 642-VII, який спрямований на врегулювання основних аспектів протидії протиправному поглинанню та захопленню підприємств

Антирейдерські зміни в законодавстві

Нагадаємо, що народні депутати підтримали прийняття в другому читанні та в цілому Закону № 642-VII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення правового регулювання діяльності юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців» 10 жовтня поточного року. 

Даний Закон направлений на:

- врегулювання питань стосовно діяльності ліквідаційної комісії та порядку проведення ліквідації юридичної особи;

- вдосконалення процедури проведення скасування державної реєстрації змін до установчих документів юридичної особи на підставі відповідного судового рішення;

- вдосконалення процедури проведення державної реєстрації фізичних осіб-підприємців, у тому числі іноземних громадян;

- визначення форс-мажорних обставин, наслідком яких є зупинка роботи Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців;

- вдосконалення підсудності деяких категорій справ;

- вдосконалення діяльності фондового ринку та корпоративних відносин;

- вирішення на законодавчому рівні основних проблемних питань, які на даний час виникають.

Зауважимо, що важливим є введення кримінальної відповідальності осіб за наступні дії:

- підробка документів, які подаються для державної реєстрації юридичної особи, карається штрафом від 500 до 1000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (8 500-17 000 грн) або арештом на строк від 3 до 6 місяців, або обмеженням волі на строк до двох років.

За повторно вчинені дії за попередньою змовою групою осіб або службовою особою з використанням свого службового становища – штраф від 1 000 до 2 000 НМДГ (17 000-34 000 грн) або обмеженням волі на строк від трьох до п’яти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років або без такого;

- протиправне заволодіння майном підприємства, установи, організації, у тому числі частками, акціями, паями їх засновників, учасників, акціонерів, шляхом вчинення правочинів з використанням підроблених або викрадених документів, печаток, штампів карається виправними роботами на строк до 2-х років або обмеженням волі на строк до 3-х  років, або позбавленням волі на той самий строк, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до двох років.

Ті самі дії, вчинені повторно або за попередньою змовою групою осіб, або з погрозою вбивства чи заподіяння тяжких тілесних ушкоджень, або поєднані з насильством, що не є небезпечним для життя і здоров’я, або з пошкодженням чи знищенням майна, караються позбавленням волі на строк від трьох до п’яти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до двох років.

Ті самі дії, вчинені службовою особою з використанням службового становища або якщо вони заподіяли велику шкоду чи спричинили інші тяжкі наслідки, караються позбавленням волі на строк від п’яти до десяти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років та з конфіскацією майна.

Крім того, розширюються повноваження Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку. Так, Комісія, у разі її призначення, зможе здійснювати експертизу у справах, що виникають з корпоративних відносин та які розглядаються господарським судом.

Законом також доповнюються статті 17 та 37 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» новим порядком погодження з уповноваженою особою акціонерів або учасників товариства з обмеженою або додатковою відповідальністю плану санації та мирової угоди.

Зазначений Закон набирає чинності через три місяці з дня його опублікування.

Джерело: Державна регуляторна служба України

Рубрика: Держрегулювання/Закони та підзаконні акти

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Закони та підзаконні акти»