• Посилання скопійовано

Сертифікати відповідності сільгосппродукції мають ознаки документа дозвільного характеру

Стосовно видачі сертифіката відповідності сільськогосподарської продукції та сировини рослинного походження вимогам щодо вмісту в них залишкової кількості пестицидів, агрохімікатів та важких металів і сертифіката про дотримання регламентів застосування пестицидів і агрохімікатів (далі спільно — сертифікати)

Згідно з термінологією, наведеною у статті 1 Закону України «Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності» (далі — Закон про дозвільну систему), документ дозвільного характеру — це дозвіл, висновок, рішення, погодження, свідоцтво, інший документ, що його дозвільний орган зобов’язаний видати суб’єкту господарювання у разі надання йому права на провадження певних дій щодо здійснення господарської діяльності або видів господарської діяльності та/або без наявності якого суб’єкт господарювання не може проваджувати певні дії щодо здійснення господарської діяльності або видів господарської діяльності.
Видача (переоформлення, видача дублікатів, анулювання) документів дозвільного характеру, оформлених регіональними та місцевими дозвільними органами, здійснюється у дозвільному центрі державним адміністратором за принципом організаційної єдності (частина перша статті 7 Закону про дозвільну систему).
Законом України від 19.05.2011 р. №3392-VI затверджено Перелік документів дозвільного характеру у сфері господарської діяльності (далі — Перелік), яким, у тому числі, забороняється вимагати від суб’єктів господарювання отримання документів дозвільного характеру, необхідність отримання яких не передбачена законом та які не внесені до Переліку, затвердженого цим Законом.
Так, необхідність одержання сертифікатів визначена статтею 161 Закону України «Про захист рослин» (далі — Закон про захист рослин). Ці сертифікати мають ознаки документу дозвільного характеру у розумінні Закону про дозвільну систему.
Одночасно з метою нормативного врегулювання, удосконалення системи видачі документів дозвільного характеру народним депутатом України І.М. Шкірею розроблено та внесено до Верховної Ради України проект Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо оптимізації видачі документів дозвільного характеру у сфері господарської діяльності» (реєстраційний №9763 від 31.01.2012 р.). Цим проектом, зокрема, передбачено доповнити Перелік сертифікатами. Водночас проектом установлюються положення щодо видачі сертифікатів з урахуванням особливостей, визначених Законом про захист рослин, що передбачає видачу сертифікатів поза межами дозвільних центрів.

Джерело: Державна регуляторна служба України

Рубрика: Держрегулювання/Ліцензії і дозволи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Ліцензії і дозволи»