• Посилання скопійовано

Чи потрібна для продажу «електронних сигарет» ліцензія

Вимоги щодо ліцензування діяльності з продажу тютюнових виробів, встановлені Законом №481/95-ВР, не застосовуються до такого виду діяльності як продаж «електронних сигарет»

Чи потрібна для продажу «електронних сигарет» ліцензія

ДФС в підкатегорії 115.05 ресурсу "ЗІР" зазначила, що відповідно до частин першої та сімнадцятої ст. 15 Закону №481/95 оптова та роздрібна торгівля тютюновими виробами може здійснюватися суб’єктами господарювання всіх форм власності (у тому числі їх виробниками для роздрібної торгівлі) за наявності у них ліцензій.

Згідно з абзацом одинадцятим ст. 1 Закону № 481/95 тютюнові вироби – це сигарети з фільтром або без фільтру, цигарки, сигари, сигарили, а також люльковий, нюхальний, смоктальний, жувальний тютюн, махорка та інші вироби з тютюну чи його замінників для куріння, нюхання, смоктання чи жування.

В УКТ ЗЕД товари систематизовано за розділами, групами, товарними позиціями, товарними підпозиціями, найменування і цифрові коди яких уніфіковано з Гармонізованою системою опису та кодування товарів. При цьому згідно з Поясненнями до Української класифікації товарів зовнішньоекономічної діяльності, тютюн і промислові замінники тютюну відносяться до групи 24 УКТ ЗЕД.

Відповідно до Методичних рекомендацій щодо класифікації згідно з вимогами УКТ ЗЕД товарів харчового призначенняелектронна сигарета – це працюючий на елементі живлення мікроелектронний пристрій, який нагріває рідину, що містить пропіленгліколь, ароматизатор з нікотином або без нікотину. Пара, що утворюється, імітує традиційний процес паління сигарет. Пристрій може мати вигляд звичайної сигарети, сигари або люльки для паління або іншої форми. Під час вдихання потік повітря активізує парогенератор (випарник), в якому відбувається нагрівання рідини та перетворення її у пару, що нагадує тютюновий дим. Товар представлено у наборі для роздрібної торгівлі, який також містить зарядний пристрій, шнур живлення й набір запасних патронів та класифікується у товарній позиції 8543 згідно з УКТ ЗЕД (тобто група 85). Класифікація змінних картриджів для електронних сигарет здійснюється відповідно до складу рідини у товарній позиції 3824 згідно з УКТ ЗЕД (тобто група 38).

Враховуючи викладене, вимоги щодо ліцензування діяльності з продажу тютюнових виробів, встановлені Законом №481/95, не застосовуються до такого виду діяльності як продаж «електронних сигарет».

Джерело: Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс

Рубрика: Держрегулювання/Ліцензії і дозволи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Ліцензії і дозволи»