• Посилання скопійовано

Продаж алкоголю роздрібним торговцем іншому торговцю: наслідки

Податківці надали роз’яснення з приводу реалізації алкогольних напоїв між суб’єктами господарювання без отримання ліцензії на оптову торгівлю

Продаж алкоголю роздрібним торговцем іншому торговцю: наслідки

Коментар до листа від 08.08.2017 р. №1537/6/99-99-12-02-02-15/ІПК

У коментованому листі податківці насамперед навели визначення роздрібної торгівлі алкогольними напоями. За ст. 1 Закону №481 нею є діяльність з продажу товарів безпосередньо громадянам та іншим кінцевим споживачам для їх особистого некомерційного використання незалежно від форми розрахунків, у тому числі на розлив у ресторанах, кафе, барах, інших суб'єктах господарювання громадського харчування.

Також визначення роздрібної торгівлі міститься й у пп. 14.1.212 ПКУ. Про це не забули вказати й податківці. 

На підставі цих визначень виходить, що суб’єкт господарювання, який має ліцензію на роздрібну торгівлю алкогольними напоями, має право реалізовувати ці товари лише громадянам та іншим кінцевим споживачам для їх особистого некомерційного використання.

Податківці також зазначили, що оптовою торгівлею в рамках Закону №481 є діяльність по придбанню і відповідному перетворенню товарів для наступної їх реалізації суб'єктам господарювання роздрібної торгівлі, іншим суб'єктам господарювання.

У цій же консультації податківці зауважили, що документальному оформленню товарних операцій передує укладання договорів. Договір поставки (купівлі-продажу) є основним правовим документом, який визначає права й обов’язки постачальників та покупців. Серед основних його реквізитів є:

  • найменування сторін,
  • найменування та кількість товарів,
  • сума,
  • строки постачання,
  • умови прийому,
  • порядок розрахунку,
  • відповідальність сторін за порушення договірних обов’язків.

На підстві всіх цих норм та стверджень виходить: якщо суб’єкт господарювання, який має ліцензію на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями, реалізував алкогольні напої іншому суб’єкту господарювання, який має ліцензію на право роздрібної торгівлі, і при цьому оформив документи, як при відвантаженні алкогольних напоїв для подальшої реалізації (оформлено видаткові накладні, податкові накладні, а також, товарно-транспортні накладні встановленого зразка №1-ТН/алкогольні напої), то до такого суб’єкта господарювання мають бути застосовані фінансові санкції відповідно до ст. 17 Закону №481. Оскільки такий вид діяльності за своєю суттю відноситься до оптової торгівлі, то за здійснення оптової торгівлі алкогольними напоями без наявності відповідної ліцензії на роздрібного торговця-постачальника чекає штраф у розмірі 200% вартості отриманої партії товару, але не менше 17 000 гривень.

З огляду на цей висновок при перевірках податківці у разі виявлення продажу алкогольних напоїв між суб’єктами господарювання без наявності ліцензії на оптову торгівлю будуть застосовувати вищенаведений розмір штрафу. 

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Ліцензії і дозволи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Ліцензії і дозволи»