• Посилання скопійовано

Виявили самостійно помилку в сплаті мита - платіть менший штраф

Якщо підприємець сам знайшов помилку в сплаті мита, він заплатить значно менший штраф, ніж ті, чиї помилки знайшла митниця

Виявили самостійно помилку в сплаті мита - платіть менший штраф

Саме так вчинила одна з київських компаній, що імпортує в Україну вироби для грудного вигодовування. У вересні 2010 року підприємство звернулося до Київської регіональної митниці з проханням донарахувати митні платежі у сумі 74,8 тис.грн. за вже оформлені молоковідсоси.

Коли компанія проводила внутрішню перевірку, вона самостійно виявила помилку в документах і у тому ж році перерахувала до Держбюджету 78,5 тис.грн. Це кошти несплаченого раніше мита і штраф за помилку.

Міністерство доходів і зборів вважає це цілком логічним – адже  підприємства, які добровільно звітують про ненавмисні помилки, сплачують менші штрафи ніж ті, чиї помилки знаходять інспектори.

Варто зазначити, що в усіх без виключення європейських країнах існує практика, коли імпортер або експортер самостійно звертається до митниці, якщо раніше він помилився у фінансових підрахунках.

На жаль, у деяких ЗМІ з’явились повідомлення з неправильним трактуванням факту сплати цим київським підприємством митних платежів у сумі 76 тис.грн.

ЗМІ стверджували, що в даному випадку митники неправильно застосували до молоковідсосів ставки мита 2% та 10%, оскільки цей товар входить до Державного реєстру медичної техніки та виробів медичного призначення і розмитнюється за пільговою ставкою 0%.

Але виробник даних молоковідсосів на своєму офіційному сайті однозначно вказав, що вони – вироби, які не призначені для медичного використання, профілактики або лікування конкретної хвороби. А законодавство України звільняє від оподаткування  лише лікарські засоби та вироби медичного призначення. Саме тому ставка мита 0% у даному випадку не може застосовуватись.

Позиція українських митників щодо класифікації виробів для грудного вигодовування ґрунтується на нормах чинного законодавства України та не відрізняється від аналогічних класифікаційних рішень митних адміністрацій країн - членів ЄС. Аналогічні класифікаційні рішення діють у Великобританії, Франції та Польщі.

Для довідки: Підприємці з власної ініціативи звертаються в Київську регіональну митницю для сплати занижених сум митних платежів при здійснених ними експортно-імпортних операцій. Завдяки сумлінності бізнесу у 2012 році до бюджету держави додатково було перераховано 13,5 млн.грн., у 2011 році цей показник був у 10 разів меншим – 1,3 млн.грн.

 

Джерело: ДФСУ

Рубрика: Держрегулювання/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»