• Посилання скопійовано

Мін'юст оновив Порядки проставлення апостиля

Затверджено Порядок проставлення апостиля на офіційних документах, що видаються органами юстиції та судами, а також на документах, що оформляються нотаріусами, та Порядок підготовки нотаріально оформлених документів для їх консульської легалізації

Мін'юст оновив Порядки проставлення апостиля

Мін'юст наказом від 11.11.2015 р. №2268/5 затвердив:

1) Порядок проставлення апостиля на офіційних документах, що видаються органами юстиції та судами, а також на документах, що оформляються нотаріусами України

Порядком визначається процедура проставлення Мін'юстом апостиля на офіційних документах, що видаються органами юстиції та судами, а також на документах, що оформляються нотаріусами з метою реалізації Правил проставлення апостиля на офіційних документах, призначених для використання на території інших держав. 

Проставлення апостиля здійснюватиметься за допомогою програмних засобів ведення Електронного реєстру апостилів в такому порядку:

  • прийняття документів, формування та реєстрація заяви;
  • розгляд документів, поданих для проставлення апостиля;
  • проставлення апостиля, відмова у його проставленні;
  • видача документів за результатом розгляду заяви.

Проставлення апостиля, відмова в його проставленні здійснюються у строк до 2 робочих днів.

У разі необхідності отримання зразка підпису, відбитка печатки та/або штампа, а також здійснення перевірки документів про державну реєстрацію актів цивільного стану у випадках відсутності відомостей про них у Державному реєстрі актів цивільного стану громадян та/або виникнення сумніву щодо їх достовірності строк розгляду документів на проставлення апостиля може бути продовжено до 20 робочих днів.

За надання послуг з проставлення апостиля справляється плата у розмірах, визначених законодавством.

2) Порядок підготовки нотаріально оформлених документів для їх консульської легалізації.

Порядок визначає процедуру підготовки Мін'юстом нотаріально оформлених документів для їх консульської легалізації з метою реалізації Інструкції про порядок консульської легалізації офіційних документів в Україні і за кордоном.

Відповідно втрачає чинність Порядок проставлення апостиля в Міністерстві юстиції України на офіційних документах, призначених для використання на території інших держав, та підготовки Міністерством юстиції України нотаріально оформлених документів для подальшої консульської легалізації.

Окрім того, Наказом встановлено, що проставлення апостиля на документах, поданих до Міністерства юстиції України, до набрання чинності цим наказом, здійснюється відповідно до законодавства, що діяло на дату їх подання.

Наказ набере чинності з дня його офіційного опублікування. Готується до друку в "Офіційному віснику України"  № 90 (20.11.2015).

Новини на тему:

 - Уряд запускає електронний реєстр апостилів.

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»