• Посилання скопійовано

Індекс інфляції за червень – 100,2%

За даними Держстату, інфляція на споживчому ринку у червні 2020 р. у порівнянні з травнем 2020 р. становила 0,2%, з початку року – 2,0%

Індекс інфляції за червень – 100,2%

Згідно з повідомленням Держстату від 09.07.2020 р., інфляція на споживчому ринку в червні 2020 р. порівняно із травнем 2020 р. становила 0,2%, з початку року – 2,0%.

Базова інфляція в червні 2020 р. порівняно із травнем 2020 р. становила 0,0%, з початку року – 1,5%.

На споживчому ринку в червні ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 0,4%. Найбільше (на 8,4%) подорожчали фрукти. На 2,3–0,4% зросли ціни на м’ясо птиці, масло, хліб, соняшникову олію, яловичину, сметану. Водночас на 4,7% подешевшали овочі, на 1,3–0,9% – молоко, цукор, рис, сало, свинина. 

Ціни на алкогольні напої та тютюнові вироби підвищилися на 0,5%, що пов’язано з подорожчанням тютюнових виробів на 1,1%. 

Зниження цін (тарифів) на житло, воду, електроенергію, газ та інші види палива на 0,4% відбулося в основному за рахунок здешевлення природного газу на 4,3%. Разом з тим відбулося зростання тарифів на гарячу воду на 4,4%.

Підвищення цін на транспорт на 1,2% насамперед спричинено подорожчанням проїзду у залізничному пасажирському транспорті на 6,1%, палива та мастил – на 2,1%, автомобілів – на 1,3%. 

***

Індекс споживчих цін (ІСЦ, інфляція) є показником зміни в часі цін і тарифів на товари та послуги, які купує населення для невиробничого споживання. Розраховується щомісячно на основі даних про ціни (одержуються органами державної статистики шляхом щомісячної реєстрації цін і тарифів на споживчому ринку) та даних національних рахунків щодо витрат домогосподарств на кінцеве споживання по країні в цілому з подальшим розподілом (за результатами вибіркового обстеження умов життя домогосподарств). 

Методологія розрахунку

Базовий індекс споживчих цін (БІСЦ, базова інфляція) є субіндексом індексу споживчих цін. Його побудова заснована на існуючих методологічних засадах щодо розрахунку індексу споживчих цін. БІСЦ показує стійку динаміку цін з мінімізацією короткострокових нерівномірних змін цін, викликаних шоками пропозиції та адміністративним регулюванням.

Методологія розрахунку

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»