• Посилання скопійовано

Гетманцев розкрив деталі про боротьбу з тіньовим тютюновим ринком

За словами Гетманцева, у влади є завдання позакривати схеми щодо тютюнового ринку. На ТСК було розглянуто цілу низку системних проблем, що існували десятиріччями

Гетманцев розкрив деталі про боротьбу з тіньовим тютюновим ринком

Нещодавно відбулося засідання тимчасової слідчої комісії ВР "щодо тютюну". На ньому озвучувались обсяги тіньових коштів, що обертаються на ринку. Це десятки мільярдів гривень, і, зважаючи на претензії народних депутатів, "табачники" є міцним неофіційним спонсором правоохоронного сектору України. OBOZREVATEL зустрівся з головою Комітету ВР з питань фінансів, податкової та митної політики, секретарем Нацради відновлення України від наслідків війни Данилом Гетманцевим: говорили про детінізацію ринку, інформаційні війни та про боротьбу з корупцією.

– Даниле Олександровичу, чому доводиться створювати ТСК по окремих галузях? Адже у нас чимало ринків, і по кожній з них потрібна слідча комісія? А ще давайте по митниці, податковій, по Мінфіну… Щось, як кажуть бухгалтери, не бʼється…

– Безперечно, якби правоохоронні органи в державі працювали як слід, жодної потреби у створенні ТСК з економічної безпеки не було б. Тобто сам факт її створення та шокуюча ефективність ТСК свідчать не тільки про занепад вітчизняної правоохоронної системи, але й про ураження її пухлиною корупції на всіх рівнях. Чому ми створили ТСК з економічної безпеки? Наша команда поставила собі за мету скоротити обсяги тіньової економіки. Під час війни це не просто питання політичних амбіцій – це питання виживання нації. На рівні податкової нам вдалося позакривати так звані схеми ПДВ, скрутки, зайнятися легальними виробниками підакцизних товарів тощо. В результаті податкова торік наростила доходи до державного бюджету рік до року, наголошую, в рік війни. Зокрема, ми маємо приріст ПДВ рік до року, а також маємо приріст загальних платежів до бюджету більш ніж на 80 млрд грн, попри скорочення економіки на 30%.

Тепер у нас завдання другого рівня: позакривати схеми, до яких не дотягуються руки податківців. Сьогодні говорили про тютюновий ринок. Розглядали на ТСК цілу низку системних проблем, що існували десятиріччями. Конкретний приклад: у Києві виготовляють цигарки ТТ. Кримінальна справа була порушена ще у 2020 році. Однак досі немає підозр. Жодної. Влітку минулого року в них було вирізане обладнання, однак сьогодні – обладнання повернуте... Фірма працює… Це що таке? Це що за "робота" така?

Схема з дьюті-фрі. Таке собі СП "Львів-Трейдинг" на Рава-Руській у січні продавало в середньому по 35 пачок сигарет на чек, на Шегині – 31 пачку. ТОВ "Дʼюті Фрі Трейдинг" на Дяковому продавало в середньому по 4 пачки на чек, "ДФ Трейдинг Груп" в Орлівці – по 7 пачок на чек. Ви вірите, що кожен, хто виїжджає з країни, придбає по 35 пачок цигарок із собою?

Висновок логічний: ці цигарки продавалися фактично, а насправді вони розпродавалися на території України. Зрозуміло, що це схема, мета якої уникнути сплати акцизу до державного бюджету. Тому ми розглядаємо питання про призупинення або обмеження роботи дюті-фрі з підакцизними товарами на час воєнного стану.

Якщо системно дивитися на тютюновий ринок, то навіть сьогодні держава протягом року недозбирує акцизу з тютюну на суму до 20 млрд грн. Це менше від тієї суми, яка потрібна для підвищення виплат військовослужбовцям, але це величезні гроші, які потрібні нам у війну.

Такий самий схематоз був і в гральному бізнесі, де ми вже почали наводити лад, є ще чимало проблем із продажем алкоголю: його обсяг близько 20 млрд грн на рік, і там також 30%-40% продукції в тіні. За час війни зʼявилися сотні нелегальних заправок. Силовики теж їх не помічають з вікон своїх автомобілів. Або візьмемо тему конвертаторів: понад 200 проваджень податкова передала за минулі роки, припинивши схем на 50 млрд грн. А де результати розслідувань?

Я можу багато про це розповідати… наприклад, про снеки на мільярд гривень, які нібито лежать десь на складі.

– А справді: чому немає результатів розслідувань? Чому правоохоронна система не бачить тіньових заправок?

– Так це ж очевидно: тіньові гроші ділків відкривають перед ними чимало можливостей. І йдеться не тільки про прямий підкуп. Ви хіба не бачите всього того бруду, який ллється на посадовців, котрі намагаються боротися зі схемами?

Джерело: Обозреватель

Рубрика: Держрегулювання/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»