• Посилання скопійовано

Ринок нелегальних тютюнових виробів в Україні зростає

За даними дослідження, рівень тіньового ринку тютюнової продукції сягнув відмітки у 19,9% ринку. І, на жаль, негативний тренд за останні 5 років лише посилюється: так, у 2018 році показник тіні становив 4,7%; 2019 – 6,9%; 2020 – 9,9%; 2021 – 17,2%

Ринок нелегальних тютюнових виробів в Україні зростає

Європейська Бізнес Асоціація розповідає, що цього тижня міжнародна консалтингова компанія KPMG презентувала своє дослідження ринку нелегальної тютюнової продукції в Україні. Дослідження стосується результатів 2022 року та загальної динаміки за останнє п’ятиріччя. Якщо коротко – тенденція залишається вкрай негативною, а рівень тіні зростає з року в рік.

Так, за даними дослідження, рівень тіньового ринку тютюнової продукції сягнув відмітки у 19,9% ринку. І, на жаль, негативний тренд за останні 5 років лише посилюється: так, у 2018 році показник тіні становив 4,7%; 2019 – 6,9%; 2020 – 9,9%; 2021 – 17,2%.

Відсоткове співвідношення рівня легального та нелегального рівня залишається кричущим – кожна п’ята пачка сигарет є підробкою. Із загальних 7,35 млрд «підробок» найсуттєвішими є і залишається схема з товаром, який начебто призначений для «Duty free» – об’єми такої продукції у 2022 році становили 4.31 млрд сигарет – тобто приблизно 58,6% тіні припадає саме на таку продукцію; об’єм контрафакту сягає 2,45 млрд сигарет та решта – контрабанда 0,59 млрд сигарет.

Фактично загальна тенденція та цифрові значення досить схожі з дослідженням Кантар Україна щодо рівня нелегального ринку тютюну в Україні, що говорить про високу точність та велику проблему тіні в нашій країні (відповідно до цього рівень нелегальної тютюнової продукції сягнув 20,2% в лютому 2023 року).

Окрім внутрішньої проблеми, такий значний рівень тіні псує наш міжнародний імідж – оскільки нелегальні вироби потрапляють і до ринків ЄС – найбільше до Польщі (0,22 млрд сигарет) та Франції (0,18 млрд). Загалом за 2022 рік з України було вивезено 0,71 млрд сигарет до інших країн. З позитивного – за цим показником спостерігається прогрес: до прикладу, у 2018-му з України «експортувалось» 4,43 млрд продукції, а у 2021-му – 0,87.

З боку Європейської Бізнес Асоціації ми вкотре наголошуємо, що при таких критичних показниках нелегального ринку правоохоронцям необхідно максимально активізуватися та докласти усіх зусиль, аби ситуація в країні почала покращуватись. Необхідна максимальна консолідація зусиль та дій всіх відповідальних правоохоронних структур задля вирішення цієї масштабної проблеми. Варто також зауважити, що уваги потребує не тільки ринок підакцизної продукції, - країні потрібна комплексна стратегія боротьби з тінню в усіх індустріях.

Зі свого боку, легальний бізнес не покидає надію координації боротьби з тіньовим ринком на найвищому державному рівні, адже це прямо впливає на репутацію країни. І в жодному разі не можна допустити, аби ситуація продовжувала погіршуватись, оскільки до нас як до країни наразі прикута увага всього світу.

Джерело: Європейська Бізнес Асоціація

Рубрика: Держрегулювання/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»