• Посилання скопійовано

Вексельна форма розрахунків за зовнішньоекономічними договорами не суперечить законодавству

ДФС повідомила, що визначення в умовах зовнішньоекономічного договору вексельної форми розрахунків не суперечить вимогам валютного законодавства

Вексельна форма розрахунків за зовнішньоекономічними договорами не суперечить законодавству

ДФСУ у підкатегорії 114.02 ЗІР відповіла, чи застосовуються до вексельних зобов’язань норми Закону України «Про порядок здійснення розрахунків в іноземній валюті».

Відповідно до ст. 9 Закону України від 05 квітня 2001 року № 2374-III «Про обіг векселів в Україні» зі змінами та доповненнями (далі – Закон № 2374), який визначає особливості обігу векселів в Україні, резиденти можуть видавати та індосувати векселі, як переказні, так і прості, в іноземній та національній валюті для розрахунків з нерезидентами за зовнішньоекономічними договорами (контрактами) відповідно до валютного законодавства України.

Умови проведення розрахунків між резидентом та нерезидентом із застосуванням векселів обов’язково відображаються у відповідному зовнішньоекономічному договорі (контракті).

Придбання резидентом векселя в іноземній валюті та проведення розрахунків між резидентами за таким векселем здійснюється відповідно до валютного законодавства України.

Враховуючи викладене, результатом застосування вексельної форми розрахунків при здійсненні експортних операцій повинно бути зарахування виручки на валютні рахунки резидента – експортера в уповноважених банках, у строки виплати заборгованостей, зазначених в контрактах, але не пізніше 90 календарних днів з дати митного оформлення продукції, що експортується (здійснення авансового платежу).

Поряд з цим слід зазначити, що оскільки відповідно до ст. 4 Закону № 2374 видавати переказні і прості векселі можна лише для оформлення грошового боргу за фактично поставлені товари, виконані роботи, надані послуги, за виключенням фінансових банківських векселів, векселів Фонду гарантування вкладів фізичних осіб та фінансових казначейських векселів, а ст. 2 Закону України від 23 вересня 1994 року № 185/94-ВР «Про порядок здійснення розрахунків в іноземній валюті» (далі – Закон № 185) регулює тільки імпортні операції, які здійснюються на умовах попередньої оплати, то операція з видачі векселя за імпортними операціями не підпадає під дію Закону № 185.

Джерело: Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс

Рубрика: Держрегулювання/ЗЕД

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЗЕД»