• Посилання скопійовано

Уряд заборонив імпорт пального невизначеного походження

З метою заблокувати потрапляння російського палива, нафти та нафтопродуктів до України Уряд вніс зміни до Переліку товарів, заборонених до ввезення на митну територію України, що походять з Російської Федерації

Уряд заборонив імпорт пального невизначеного походження

Кабмін постановою від 09.05.2023 р. №459 вніс зміни до переліку товарів, заборонених до ввезення на митну територію України, що походять з Російської Федерації, затвердженого постановою КМУ від 30.12.2015 р. №1147. 

З метою заблокувати потрапляння російського палива, нафти та нафтопродуктів до України перелік доповнено такими новими видами товарів:

  • 270900 - Нафта та нафтопродукти, одержані з бітумінозних порід (мінералів), сирі***
  • 2710 - Нафта та нафтопродукти, одержані з бітумінозних порід (мінералів), крім сирих; продукти, в іншому місці не зазначені, з вмістом 70 мас.% або більше нафти чи нафтопродуктів, одержаних з бітумінозних порід (мінералів), причому ці нафтопродукти є основними складовими частинами продуктів; відпрацьовані нафтопродукти***
  • 2711 - Гази нафтові та інші вуглеводні в газоподібному стані***
  • 3824999220 - паливо моторне альтернативне, в іншому місці не зазначене
  • 382600 - Біодизель та його суміші, що не містять або містять менш як 70 мас.% нафти або нафтопродуктів, одержаних з бітумінозних порід.

*** Крім ввезення в митному режимі транзиту трубопровідним транспортом.

Як зазначив заступник міністра енергетики України М. Колісник, це ще один вагомий крок для захисту наших національних інтересів та суверенітету. Адже попри чисельні санкції, заборони та ембарго паливо російського походження, нафта, нафтопродукти потрапляли до країн ЄС, Туреччини та інших країн, а звідти і на наш ринок як ресурс невизначеного походження. 

За даними учасників ринку, такий ресурс реалізується з дисконтом, що робить економічно невигідним альтернативні маршрути постачання ресурсу походження  non russian/ не REBCO, які ринок активно вибудовував, долаючи дефіцит минулоріч. Це спричиняло значний ризик дестабілізації паливного ринку. Агресор запроваджуває перехресне субсидування для єкспортноі експансії ринків ЄС для подальших шантажів. 

Постанова набере чинності через 10 днів з дня її опублікування.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/ЗЕД

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЗЕД»