• Посилання скопійовано

Президент підписав закон про заборону на ввезення та розповсюдження книжок з РФ та Білорусі

Володимир Зеленський підписав Закон № 2309-ІХ щодо встановлення обмежень на ввезення та розповсюдження видавничої продукції, що стосується держави-агресора, Республіки Білорусь, тимчасово окупованої території України

Президент підписав закон про заборону на ввезення та розповсюдження книжок з РФ та Білорусі

22 червня 2023 року Президент В. Зеленський підписав Закон від 19.06.2022 р. №2309-IX "Про внесення змін до деяких законів України щодо встановлення обмежень на ввезення та розповсюдження видавничої продукції, що стосується держави-агресора, Республіки Білорусь, тимчасово окупованої території України".

Ключовими цілями закону є заборона імпорту видавничої продукції із держави-агресора – Російської Федерації, тимчасово окупованих нею територій України та з Республіки Білорусь, посилення законодавчих обмежень щодо ввезення і розповсюдження видавничої продукції антиукраїнського змісту, недопущення руйнівного впливу Росії на український книжковий ринок зсередини.

Законом, зокрема:

  • викладено у новій редакції статтю 28-1 Закону «Про видавничу справу»,
  • доповнено новими частинами статтю 26 Закону «Про забезпечення функціонування української мови як державної»,
  • викладено у новій редакції пункт 154 Додатка до Закону України «Про Перелік документів дозвільного характеру у сфері господарської діяльності».

Так, забороняється ввезення на митну територію України та/або розповсюдження на її території видавничої продукції, що має походження або виготовлена та/або випущена у світ, та/або ввозиться з території держави-агресора, Республіки Білорусь, тимчасово окупованої території України (крім розповсюдження видавничої продукції, що має походження або виготовлена та випущена у світ на тимчасово окупованій території України до її тимчасової окупації), а також книжкових видань, що містять твори, автори яких є або були у будь-який період після 1991 року громадянами держави-агресора, за винятком колишніх громадян держави-агресора, які є (або на момент смерті були) громадянами України і не мають (на момент смерті не мали) громадянства держави-агресора.

Для видань, виданих мовою держави-агресора, що ввозяться з інших країн, запроваджується дозвільний порядок ввезення, який досі діяв для видань, що ввозяться з Російської Федерації. Метою дозвільної процедури є контроль відповідності цих видань вимогам законодавства України, насамперед - перевірка їх змісту на наявність антиукраїнської пропаганди.

Вищезазначені обмеження не застосовуються до видавничої продукції, що ввозиться фізичними особами не з метою розповсюдження, за умови дотримання сукупності таких вимог:

  • ввезення видавничої продукції здійснюється в ручній поклажі або супроводжуваному багажі;
  • загальна кількість видавничої продукції не перевищує 10 примірників;
  • видавнича продукція не включена до Реєстру видавничої продукції антиукраїнського змісту.

Цей Закон набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування, крім пункту 3 розділу I, який набере чинності з 1 січня 2023 року. Станом на 23.06.2023 р. не опублікований.

Водночас Уряд України надіслав цей Закон стороні ЄС для надання додаткової оцінки його впливу на виконання зобов’язань нашої держави щодо захисту прав національних меншин (спільнот), зокрема мовних, у контексті рекомендації Висновку Європейської комісії щодо заявки України на членство в Європейському Союзі.

У разі необхідності Президент України доручив Уряду відреагувати на рекомендації, які будуть надані Європейською комісією, шляхом внесення до Верховної Ради проєкту відповідних законодавчих змін.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/ЗЕД

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЗЕД»