• Посилання скопійовано

Право на податкову знижку на наступні роки не переноситься

Міндоходів у Дніпропетровській області нагадує алгоритм нарахування податкової знижки за навчання, а також необхідні документи для її оформлення

Право на податкову знижку на наступні роки не переноситься

Головне управління Міндоходів у Дніпропетровській області нагадує, що правом на податкову знижку за навчання в 2012 році можуть скористатися платники податку на доходи фізичних осіб – студенти, які працюють та самостійно оплатили своє навчання в 2012 році, чи батьки, які оплатили навчання дітей – студентів у 2012 році до 31 грудня 2013 року включно. Право на податкову знижку на наступні роки не переноситься.

Алгоритм нарахування податкової знижки за навчання розраховується наступним чином:

визначається база оподаткування шляхом зменшення річної суми нарахованої (виплаченої) заробітної плати на суму єдиного соціального внеску (ЄСВ) та податкової соціальної пільги (ПСП) з урахуванням положень п.164.6 ст.164 р.ІV Податкового кодексу України (далі – ПКУ). При цьому інформацію щодо сум нарахованого загального річного оподатковуваного доходу, застосованих податкових соціальних пільг, утриманого єдиного соціального внеску та податку на доходи фізичних осіб фізичні особи отримують у вигляді довідки про доходи від свого роботодавця;

на підставі підтверджувальних документів визначається сума витрат, яку дозволяється включити до податкової знижки, яка не повинна перевищувати для студентів, які навчаються на заочній, вечірній, дистанційній формі навчання – 18000 грн. (1500 грн. х 12 міс.), для денної форми навчання – 15000 грн. (1500 грн. х 10 міс.);

розраховується сума податку на доходи фізичних осіб на яку зменшуються податкові зобов’язані у зв’язку з використанням права на податкову знижку шляхом різниці між базою оподаткування та понесеними платником податку витратами на оплату за навчання, помноженої на ставку податку;

здійснюється порівняння розрахункової суми податку із сумою податку, фактично утриманого із заробітної плати за рік.

У разі, якщо сума податку, утриманого із заробітної плати перевищує розраховану суму податку, то така сума підлягає поверненню платнику податку.

При цьому, відповідно до п.179.8 ст.179 ПКУ сума, що має бути повернута зараховується на його банківський рахунок, відкритий у будь-якому комерційному банку, або надсилається поштовим переказом на адресу, зазначену в податковій декларації про майновий стан і доходи протягом 60 календарних днів після надходження такої податкової декларації.

Необхідні документи для оформлення податкової знижки:

1. Довідка про отриманий у 2012 році дохід у вигляді заробітної плати та утриманий податок на доходи фізичних осіб, видана роботодавцем.

2. Заява із зазначенням банківського рахунку, ощадної книжки.

3. Копія паспорту.

4. Копія довідки про індивідуальний ідентифікаційний номер (дитини та того з батьків, хто подає декларацію).

5. Копія договору, що укладений з навчальним закладом.

6. Копії квитанцій про сплату за навчання за звітний рік.

7. Копія свідоцтва про народження дитини.

8. Довідка з навчального закладу про кількість місяців навчання дитини.

 

Джерело: ГУ ДФС у Дніпропетровській області

Рубрика: Оподаткування/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»