• Посилання скопійовано

Перерахунок транспортного податку не передбачено при заміні двигуна в автомобілі

Податківці зауважують, що Податковим кодексом не передбачено проведення контролюючим органом перерахунку сплаченого транспортного податку при переобладнанні фізособою легкового автомобіля

Перерахунок транспортного податку не передбачено при заміні двигуна в автомобілі

ДФС у Тернопільській області нагадує, що на даний час об’єктом оподаткування транспортного податку є легкові автомобілі, які використовувалися до 5 років і мають об’єм циліндрів двигуна понад 3000 куб. см.

Базою оподаткування є легковий автомобіль, що є об’єктом оподаткування відповідно до підпункту 267.2.1 ПКУ.

Базовий податковий (звітний) період дорівнює календарному року. Обчислення суми податку з об’єкта/об’єктів оподаткування фізичних осіб здійснюється контролюючим органом за місцем реєстрації платника податку.

Податкове/податкові повідомлення-рішення про сплату суми/сум податку та відповідні платіжні реквізити надсилаються (вручаються) платнику податку контролюючим органом за місцем його реєстрації до 01 липня року базового податкового (звітного) періоду (року).

Транспортний податок фізичними особами сплачується протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення за місцем реєстрації об’єктів оподаткування і зараховується до відповідного бюджету згідно з положеннями Бюджетного кодексу України.

Відповідно до пункту 33 Порядку№1388, перереєстрація транспортних засобів проводиться, зокрема при переобладнанні транспортного засобу чи заміни кузова, інших складових частин, що мають ідентифікаційні номери.

Водночас пунктом 4 Інструкції передбачено, що при перереєстрації транспортних засобів свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу (технічний паспорт) підлягає заміні на загальних підставах.

Тобто при переобладнанні легкового автомобіля, зокрема шляхом заміни двигуна на двигун з об’ємом циліндра до 3000 куб. см, фізична особа зобов’язана здійснити перереєстрацію такого транспортного засобу в органах внутрішніх справ та отримати нове свідоцтво про реєстрацію (технічний паспорт), в якому відображається дата проведення реєстрації із зазначенням числа, місяця та року.

Таким чином, переобладнання легкових автомобілів, що є об’єктом оподаткування на підставі статті 267 ПКУ, стає новим юридичним фактом не пов’язаним зі сплатою цього податку.

Отже, статтею 267 ПКУ не передбачено проведення контролюючим органом перерахунку сплаченого транспортного податку за базовий податковий (звітний) період, який дорівнює календарному року, при переобладнанні фізичною особою легкового автомобіля.

Джерело: ДФC у Тернопільській області

Рубрика: Оподаткування/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»