• Посилання скопійовано

Нардепи пропонують ввести податкові канікули до 2021 року для деяких підприємств та підприємців

Зареєстровано законопроект щодо стимулювання розвитку малого та середнього підприємництва шляхом встановлення податкових канікул (застосування нульової ставки податку) на період до 31 грудня 2021 року

Нардепи пропонують ввести податкові канікули до 2021 року для деяких підприємств та підприємців

6 жовтня у Верховній Раді зареєстровано законопроект №5236 "Про внесення змін до розділу ХХ "Перехідні положення" Податкового кодексу України щодо стимулювання розвитку малого та середнього підприємництва шляхом встановлення податкових канікул (застосування нульової ставки податку) на період до 31 грудня 2021 року". Його авторами є народні депутити з партії "Опозиційний блок" - О. Вілкул, Д. Шпенов, Д. Колєсніков та ін.

Законопроектом пропонується запровадити до 31 грудня 2021 року податкові канікули (застосування нульової ставки податку на прибуток):

1) для підприємств у яких річний дохід не перевищує 3-х мільйонів гривень та розмір нарахованої за кожний місяць звітного періоду заробітної плати (доходу) працівників є не меншим, ніж дві мінімальні заробітні плати. За умови відповідності таким критеріям: 

  • утворені після 1 січня 2017 року;
  • діючі, у яких протягом трьох послідовних попередніх років, щорічний обсяг доходів задекларовано в сумі, що не перевищує 3 млн грн, та у яких середньооблікова кількість працівників протягом цього періоду не перевищувала 20 осіб;
  • які були зареєстровані платниками єдиного податку в установленому законодавством порядку в період до 1 січня 2017 року та у яких за останній календарний рік обсяг виручки від реалізації продукції (товарів робіт, послуг) становив до 3-х мільйонів гривень та середньооблікова кількість працівників становила до 50 осіб.

2) для суб'єктів господарювання, які застосовують спрощену систему оподаткування, обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 3 млн грн та у разі наявності працівників, які перебувають з платником податку у трудових відносинах - середньооблікова кількість таких працівників становить до 20 осіб та розмір нарахованої за кожний місяць звітного періоду заробітної плати (доходу) цих працівників  є не меншим, ніж дві мінімальні заробітні плати. Водночас вони повинні відповідати таким критеріям:

  • утворені після 1 січня 2017 року;
  • діючі, у яких протягом трьох послідовних попередніх років (або протягом усіх попередніх періодів, якщо з моменту їх утворення пройшло менше трьох років), щорічний обсяг доходів задекларовано в сумі, що не перевищує 3 мільйонів гривень, та у яких середньооблікова кількість працівників протягом цього періоду не перевищувала 50 осіб.

При цьому, якщо платники податку, які застосовують ці норми, у будь-якому звітному періоді досягли показників щодо отриманого доходу, середньооблікової чисельності або середньої заробітної плати працівників, з яких хоча б один не відповідає вищезазначеним критеріям, то такі платники податку зобов'язані оподаткувати прибуток, отриманий у такому звітному періоді, за ставкою, встановленою статтею 293 ПКУ.

Як зазначено у пояснювальній записці, у разі прийняття цього законопроекту очікується покращення інвестиційного клімату в Україні за рахунок зняття податкового навантаження, що матиме позитивний вплив на економічне зростання, залучення інвестицій та створення нових робочих місць .

Нагадаємо, що аналогічні норми щодо нульової ставки податку на прибуток пропонує в своєму законопроекті і Мінфін. Більше про це читайте тут>>>

Тож або "Опозиційному блоку" доведеться прибрати зі свого законопроекту частину про податкові канікули платникам податку на прибуток, або, в разі згоди Кабміну,  запропоновані депутатами зміни щодо єдиного податку будуть додані до законопроекту від Мінфіну (звісно, що два законопроекти, які дублюють один одного, поставлені на голосування навряд чи будуть).  

Також зверніть увагу, що 5 жовтня у Раді був зареєстрований ще один законопроект, яким також запропоновано спрощення ведення бізнесу, а саме - введення мораторію на зміни для "спрощенців" до 2021 року. Докладніше про нього читайте тут>>

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»