• Посилання скопійовано

Внесено зміни до порядку справляння податків на період проведення АТО

15 квітня 2017 року набере чинності закон, яким, зокрема, скасовано можливість повернення податків, сплачених за час АТО

Внесено зміни до порядку справляння податків на період проведення АТО

Сьогодні, 14 квітня, в "Голосі України" №69/2017 опубліковано Закон від 23.03.2017 р. № 1989-VIII "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо уточнення деяких положень та усунення суперечностей, що виникли при прийнятті Закону України "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо покращення інвестиційного клімату в Україні". Тобто завтра, 15 квітня 2017 року, він уже набере чинності.

Цим Законом не лише виправлено технічну помилку щодо оподаткування дивідендів за ставкою 9%, про що ми розповідали тут

Також ним викладено у новій редакції  пункт 38 підрозділу 10 розділу XX Податкового кодексу, яким визначено особливості справляння податків і зборів на період проведення АТО.

Зокрема, уточнено, що норми цього пункту поширюватимуться:

  • на платників податків, які станом на 14.04.2014 р. мали місцезнаходження (місце проживання) на тимчасово окупованій території, яка визнана такою відповідно до Постанови ВРУ від 17.03.2015 р. №254, або в населених пунктах на лінії зіткнення;
  • та/або платників податків, які мають об’єкти оподаткування місцевими податками, зборами на цих територіях;

Також встановлено, що на період проведення АТО для платників податків, місцезнаходженням (місцем проживання) яких станом на 14.04.2014 р. була тимчасово окупована територія та/або територія населених пунктів на лінії зіткнення і які станом на 1 січня 2017 року не змінили своє місцезнаходження (місце проживання) із зазначених територій на іншу територію України:

1) зупиняється нарахування штрафних (фінансових) санкцій (штрафів) та/або пені за несвоєчасне погашення визначених станом на 14 квітня 2014 року грошових зобов’язань;

2) зупиняється застосування норм статей 59, 60 (в частині податкових вимог), 87-101 ПКУ.

З найголовніших змін - заборонено повернення нарахованих та сплачених за період проведення АТО:

  • сум податку на нерухоме майно за об’єкти житлової та нежитлової нерухомості,
  • суми плати за землю за земельні ділянки, розташовані на тимчасово окупованій території та/або території населених пунктів на лінії зіткнення, та/або території проведення АТО.

Крім того, Законом конкретизовано, що під час нарахування (виплати) фізособам - підприємцям, місцезнаходженням або місцем проживання яких є тимчасово окупована територія (незалежно від системи оподаткування), доходу від здійснення ними підприємницької діяльності суб’єкт господарювання та/або самозайнята особа, які нараховують (виплачують) такий дохід, зобов’язані утримати податок на доходи у джерела виплати.

Визначено також спеціальні правила підтвердження даних визначених у податковій звітності платниками податків/податковими агентами які провадили господарську діяльність на тимчасово окупованій території та/або території населених пунктів на лінії зіткнення, і не можуть пред'явити первинні документи.

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»