• Посилання скопійовано

Скасування актів не стане причиною гальмування реформи ДФС - міністр фінансів

Неважливо, що стало причиною скасування актів, а важливо, що це не стане причиною гальмування реформи. Ті, хто сподівався, що рішення Кабміну - це кінець реформі, поспішили радіти - Олександр Данилюк

Скасування актів не стане причиною гальмування реформи ДФС - міністр фінансів

11 січня Уряд прийняв рішення про скасування проектів постанов про затвердження концепції реформування системи органів державної податкової та митної політики, а також постанову про реорганізацію територіальних органів ДФС. Про це ми повідомляли тут>>

У ДФСУ підтримали скасування цих документів, розкритикувавши при цьому ініціативи Міністерства фінансів. 

Своєю чергою міністр фінансів О. Данилюк на своїй сторінці у Facebook висловив занепокоєння таким рішенням Кабміну і пообіцяв "виправити це непорозуміння".

Очільник Мінфіну зазначив, що в рамках Проекту з комплексної реформи ДФС передбачені зміни операційних процесів: посилення IT складової, переведення послуг в онлайн, автоматизацію процесів тощо. Але, на його думку це не дасть результату без системної реформи ДФС, для якої потрібна докорінна реформа структури, що в тому числі розірве корупційні зв’язки на місцях та дозволить залучити до роботи в ДФС нових вмотивованих людей з правильними цінностями.

Зокрема, скасовані акти передбачали зменшення повноважень керівників обласних ДФС.

 

"Чому це важливо? Зараз існують квоти, що передбачають розподілення посад в регіональних митницях та податкових між сферами впливу. Контролюючи регіональні органи ДФС, місцеві «князьки» та їхні друзі в Києві наживаються на бізнесі, відкатах, контрабанді та фактично гальмують економічний розвиток нашої країни. І саме ці групи інтересів зараз намагаються завадити змінам. Цього разу не вистачило сміливості розірвати ці зв’язки та реалізувати зміни" - зазначив О. Данилюк.

 

Також міністр фінансів підкреслив, що одним із перших людей, хто публічно зрадів рішенню про скасування концепції реформи, був Роман Насіров. "Вважаю неприпустимим те, що людина, яка вже стала символом корупції та відкрито порушила закон про державну службу, маючи не тільки українське громадянство, формально залишається головою ДФС вже майже рік з моменту відсторонення. Тим часом ДФС залишається без постійного керівника, який міг би взяти на себе повну відповідальність та провести повноцінну інституційну реформу служби. Водночас, звільнити Насірова може тільки Кабмін. Мінфін вже давно звернувся до Кабміну щодо звільнення Романа Насірова, але відповідного рішення не було. Тому цієї середи буду підіймати це питання на засіданні Уряду. Ми, як Уряд, що відповідає перед українським народом, маємо бути прикладом та строго дотримуватися законодавства. Сподіваюся на підтримку колег".

 

Олександр Данилюк насамкінець наголосив: "Неважливо, що стало причиною скасування актів, а важливо, що це не стане причиною гальмування реформи. Ті, хто сподівався, що рішення Кабміну - це кінець реформі, поспішили радіти".

 

За його словами, Прем’єр-міністр Володимир Гройсман запевнив його у підтримці реформи ДФС. "Прем’єр добре розуміє важливість цих змін для країни, її економіки та людей. Тому я впевнений, що виправлення цього непорозуміння стане поштовхом для швидших змін в ДФС".

***

Читайте також:

Кабмін відмовився від запланованих реформ ДФС та митниці 

Реформа ДФСУ: постанови скасовано, але перебудова відбувається

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»