• Посилання скопійовано

Скасування підвищувальних і понижувальних коефіцієнтів та інші зміни щодо ренти за радіочастоти: законопроєкт

Мінфін оприлюднив проєкт змін до ПКУ щодо рентної плати за користування радіочастотним ресурсом. Зокрема, пропонується скасувати усі підвищувальні та понижувальні коефіцієнти, що застосовуються до ставок рентної плати за користування радіочастотами

Скасування підвищувальних і понижувальних коефіцієнтів та інші зміни щодо ренти за радіочастоти: законопроєкт

22 листопада 2023 року Мінфін оприлюднив проєкт Закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо рентної плати за користування радіочастотним спектром (радіочастотним ресурсом) України» (завантажити).

Розроблено його з метою врегулювання нагальних питань в оподаткуванні рентною платою за користування радіочастотним ресурсом України, оскільки наявна система коефіцієнтів є суттєво складною для обчислення та перевірки правильності сплати рентної плати за користування радіочастотним ресурсом України, що ускладнює адміністрування зазначеного податку. 

На думку законотворців, прийняття запропонованих змін дозволить забезпечити однаковий підхід до всіх платників рентної плати за користування радіочастотним ресурсом України, а також спростить адміністрування контролюючими органами цього податку. Водночас пропонується врегулювати законодавчі розбіжності між нормами ПКУ та галузевого законодавства, які виникли у зв’язку з прийняттям Закону від 16.12.2020 №1089–ІХ «Про електронні комунікації».

Проєктом Закону запропоновано:

  • відмінити усі підвищувальні та понижувальні коефіцієнти, що застосовуються до ставок рентної плати за користування радіочастотним ресурсом України;
  • у тексті ПКУ слова «радіочастотний ресурс» замінити словами «радіочастотний спектр (радіочастотний ресурс)»;
  • доповнити платників рентної плати суб’єктами господарювання, яким надано право користуватися радіочастотним ресурсом України на підставі ліцензії на користування радіочастотним спектром та витягу з реєстру присвоєнь радіочастот загальних користувачів;
  • строк шість місяців, при якому контролюючі органи надають відповідним органам інформацію про несплату або сплату не в повному обсязі рентної плати за користування радіочастотним ресурсом України, замінити строком три місяці.

Також законопроєктом передбачено внести зміни до Закону № 1089-ІХ, якими запропоновано виключити норми щодо надання повноважень Кабінету Міністрів України затверджувати методику розрахунку ставок рентної плати за користування. 

У разі прийняття цей Закон набере чинності з 1 січня 2024 року. А поки що зауваження та пропозиції до проєкту Закону можна надавати протягом  30 робочих днів з дня оприлюднення на офіційній сторінці Мінфіну у письмовій та/або електронній формі за адресами: Міністерство фінансів України, вул. Грушевського, 12/2, м. Київ, 01008,  e-mail: larisam@minfin.gov.ua, pjatachenko@minfin.gov.ua

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»