• Посилання скопійовано

Гетманцев розповів про зростання доходів бюджету

Доходи державного бюджету зросли рік до року. За 5 місяців доходи державного бюджету становили 1074,8 млрд грн (+13,8 млрд грн, або +1,3% до аналогічного періоду минулого року), у т. ч. доходи загального фонду – 775,4 млрд грн (+39,7 млрд грн, або на 5,4%)

Гетманцев розповів про зростання доходів бюджету

Попри скорочення грантів до бюджету від партнерів у 5 разів (на 180 млрд грн), доходи бюджету у річному вимірі зросли. Про це повідомив Гетманцев у своєму Телеграм-каналі.

За дискусіями про бюджетний розрив інколи випадає ще один важливий факт.

За даними Міністерства фінансів, у січні – травні 2024 року сума грантів (безоплатної міжнародної допомоги, яка зараховується до доходів державного бюджету) становила 44,7 млрд грн.

Проти аналогічного періоду минулого року вона скоротилась у більш ніж 5 разів, або на 180,6 млрд грн. Якщо за 5 місяців 2023 року гранти займали 31% (!) у доходах загального фонду держбюджету, то за 5 місяців 2024 року тільки – 6%.

Водночас доходи державного бюджету зросли рік до року. За 5 місяців доходи державного бюджету становили 1074,8 млрд грн (+13,8 млрд грн, або +1,3% до аналогічного періоду минулого року), у т.ч. доходи загального фонду – 775,4 млрд грн (+39,7 млрд грн, або на 5,4%).

Тобто ми не лише самостійно закрили достатньо великий розрив у доходах, викликаний зменшенням безоплатної міжнародної допомоги, а й забезпечили невелике, але зростання бюджетних доходів.

 

За рахунок чого?

По-перше, попередніх заходів (додаткового податку на прибуток банків, перерозподілу військового ПДФО до держбюджету, прискорення виплат частини прибутку і дивідендів  держкомпаніями тощо).

По-друге, за рахунок детінізації, свідченням цього є значне зростання податкових платежів у річному вимірі у зіставних умовах, а не за рахунок разових факторів як підвищення ставки податку на прибуток для банків (акциз +78,2% рік до року, імпортний ПДВ +40,6%, внутрішній ПДВ +59%).

Індикатив по податках за 5 місяців 2024 року перевиконано більш ніж на 10% (+64 млрд грн), у т. ч. ДПС – на 11,3% (44,7 млрд грн), ДМС – 9,1% (+19,6 млрд грн).

Неодноразово повторював, що тут є куди рухатись, але й не помічати кроків з детінізації є також неправильним. Це не питання сліпої віри, це не питання тиражування оціночних суджень «авторитетів» із соцмереж, а виключно математика і бюджетний аналіз, – зауважив Гетманцев.

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»