• Посилання скопійовано

У планах Мінфіну підготувати зміни до ПКУ щодо ПДВ та подвійного оподаткування для наближення до правил ЄС

Щодо сфери оподаткування готуються зміни до законодавства в частині приведення деяких норм ПКУ у відповідність до законодавства ЄС, зокрема у випадках, коли існує ризик подвійного оподаткування або неоподаткування ПДВ

У планах Мінфіну підготувати зміни до ПКУ щодо ПДВ та подвійного оподаткування для наближення до правил ЄС

Мінфін докладає значних зусиль для гармонізації національного законодавства із законодавством ЄС. На сьогодні вже забезпечено наближення законодавства до законодавства ЄС у таких сферах: фінансові послуги (в частині запобігання відмиванню грошей) та підприємництво (в частині бухгалтерського обліку та фінансової звітності).

Про це повідомив Перший заступник Міністра фінансів Денис Улютін під час зустрічі з представниками Генерального Директорату Європейської Комісії з питань політики сусідства та переговорів з розширення (DG NEAR) щодо підготовки до двосторонніх зустрічей у рамках офіційного скринінгу, яка відбулася під головуванням віцепрем’єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольги Стефанішиної.

Розпочинаючи виступ, Денис Улютін привітав учасників заходу із завершенням роз’яснювальних зустрічей Європейської Комісії та України щодо здійснення офіційного скринінгу та висловив вдячність за послідовну бюджетну підтримку ЄС: «З моменту повномасштабного вторгнення рф ЄС надав Україні майже 32 млрд євро прямої бюджетної підтримки, з яких уже 6 млрд євро в цьому році. Мінфін докладає значних зусиль для гармонізації митної системи та митного законодавства із системою та законодавством ЄС, законодавства у сфері оподаткування, а також інших сфер відповідно до компетенції Мінфіну».

Щодо митної сфери:

  • продовжується активний процес підготовки до другого читання урядового законопроєкту про внесення змін до Митного кодексу України щодо імплементації деяких положень Митного кодексу Європейського Союзу, яким передбачено приведення митного законодавства у відповідність до законодавства ЄС;
  • розпочато роботу з підготовки нового Митного кодексу України;
  • продовжуються роботи з розвитку програми Авторизованого економічного оператора (АЕО).

Щодо сфери оподаткування:

  • готуються зміни до законодавства в частині приведення деяких норм Податкового кодексу України у відповідність до законодавства ЄС, зокрема у випадках, коли існує ризик подвійного оподаткування або неоподаткування податком на додану вартість;
  • прийнято у І читанні ВР проєкт закону, спрямований на приведення ставок акцизного податку на тютюнові вироби у відповідність до мінімальних рівнів, з огляду на те, що попередній графік у зв’язку з високим рівнем інфляції не досяг очікуваних ефектів.

«Також здійснено низку заходів за напрямом управління державними фінансами, а саме відновлено середньострокове бюджетне планування, затверджено Середньострокову стратегію управління державним боргом на 2024–2026 роки та Дорожню карту реформування управління публічними інвестиціями. Продовжуємо і надалі гармонізувати наше законодавство до європейських стандартів для найшвидшого вступу до ЄС», – зазначив Перший заступник Міністра фінансів.

Нагадаємо, нещодавно Європейська Комісія завершила пояснювальні сесії з Україною та Молдовою – країнами-кандидатами на вступ до ЄС. Очікується, що з липня 2024 року Єврокомісія розпочне наступний етап скринінгу – двосторонні зустрічі з країнами-кандидатами, під час яких Україна представлятиме стан наближення національного законодавства до законодавства ЄС щодо кожного переговорного розділу.

Джерело: Міністерство фінансів України

Рубрика: Оподаткування/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»