• Посилання скопійовано

Замість ВЗ з обороту – збільшення ставки ПДВ та скасування пільг: підсумки зустрічі влади з бізнесом

За словами Гетманцева, найбільше питань викликає ВЗ та податок з обороту. Під час зустрічі разом з Мінфіном представники влади обговорили можливі альтернативи у вигляді ПДВ та скасування деяких пільг та доручили Мінфіну опрацювати такі можливості

Замість ВЗ з обороту – збільшення ставки ПДВ та скасування пільг: підсумки зустрічі влади з бізнесом

Нагадаємо, що 18 липня Уряд ухвалив законопроєкти про збільшення витрат держбюджету на оборону у 500 млрд грн та про внесення змін до ПКУ задля цього.  Більш докладно про збільшення ВЗ та інші податкові зміни, запропоновані Урядом, можна прочитати тут.

Проте ані бізнесу, ані ТПП та іншим експертним групам ці новації не подобаються. Про це ми вказували у своїх новинах тут та тут.

Також ми наводили обґрунтування Марченка щодо необхідності запровадження саме збільшеної ставки ВЗ. За словами Марченка, наразі склалася ситуація, коли здебільшого держсектор виплачує «білі» зарплати, з яких утримуються офіційні податки. Тоді як частина працюючих громадян не сплачує ПДФО, ВЗ та ЄСВ, надаючи перевагу оптимізації через МЗП або через ФОПів.

Окремо Мінфін вже вказував, що підвищення ПДВ має свої наслідки, які негативно впливатимуть на усіх громадян, особливо на вразливі категорії, серед яких, наприклад, люди пенсійного віку, яких в Україні 10,2 млн.

Підвищення цього податку автоматично призведе до зростання цін на основні товари, зокрема ліки та базові продукти харчування: хліб, молоко, масло тощо. Для вразливих категорій громадян навіть незначне підвищення цін на базові продукти харчування може стати значним фінансовим тягарем.

І ось 31 липня відбулася зустріч представників влади з провідними аналітичними центрами країни для обговорення законопроєкту №11416. Про це повідомив Гетманцев у своєму Телеграм-каналі.

Він зауважив, що найбільше питань викликає ВЗ та податок з обороту. Під час зустрічі разом з Мінфіном представники влади, у т.ч. Гетманцев, обговорили можливі альтернативи у вигляді ПДВ та скасування деяких пільг. Доручили Мінфіну опрацювати такі можливості.

Від себе додамо, що доки не буде тексту доопрацьованого проєкту Мінфіном (якщо він буде), говорити про якісь зміни у позиції Мінфіну зарано.

Час покаже, але те, що змін в оподаткуванні податків не оминути, це вже факт.

 

Деталі від Мінфіну

У зустрічі взяли участь Керівник Офісу Президента Андрій Єрмак, Прем‘єр-міністр Денис Шмигаль, Перший віце прем'єр-міністр – міністр економіки Юлія Свириденко, Міністр оборони Рустем Умеров, Міністр фінансів Сергій Марченко, заступниця Міністра фінансів Світлана Воробей, голова профільного Комітету Данило Гетманцев. 

Разом з представниками бізнесу, членами Ради з питань підтримки підприємництва в умовах воєнного стану обговорили урядові пропозиції щодо наповнення державного бюджету за рахунок податків, а також додаткові шляхи підвищення доходів для фінансування оборони на понад 500 млрд грн. 60% з цих коштів підуть на зарплати військовим, 40% – на зброю, техніку та інші критичні витрати.

Відбувся відкритий та конструктивний діалог щодо  дизайну податкових змін у період дії воєнного стану. Урядова пропозиція передбачає забезпечити три чверті військової потреби за рахунок збільшення внутрішніх запозичень, а також  перевиконання діючих доходів держбюджету у тому числі за рахунок детінізації економіки. І лише одну чверть – за рахунок перегляду деяких податків.

Передані Україні міжнародними партнерами кошти не дозволяють використовувати на фінансування оборони. Тому перекидання коштів з невійськових програм на армію є неможливим. Військові витрати покриваються виключно за рахунок внутрішніх ресурсів.

«Питання забезпечення сектору безпеки і оборони сьогодні в пріоритеті. Ми запропонували способи та готові до дискусії і розгляду всіх позицій, однак маємо у найкоротші терміни напрацювати спільне конструктивне рішення для забезпечення запиту Сил оборони. Рішення має бути ухвалено до вересня», – наголосив Сергій Марченко. 

Представники Уряду, Верховної Ради та бізнесу домовились про подальшу співпрацю, щоб знайти найбільш ефективні додаткові рішення в максимально короткі строки.

Заступниця Міністра фінансів Світлана Воробей активно бере участь у щоденних зустрічах з представниками бізнесу з різних галузей економіки, а також долучається до засідань комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики, щоб напрацювати спільне та компромісне рішення щодо джерел наповнення держбюджету як за рахунок перегляду деяких податків, так і додаткових інших заходів.

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»