• Посилання скопійовано

Бізнес пропонує знайти альтернативу підвищенню податків

За позицією бізнесу потрібно переглянути механізм оподаткування ринку автомобілів, зокрема оцінити фіскальний ефект від оподаткування операцій у сегменті уживаних авто та посилити боротьбу із сірими схемами у сфері електронної торгівлі

Бізнес пропонує знайти альтернативу підвищенню податків

ЕВА зазначає, що 4 вересня Верховна Рада України не підтримала законопроєкт №11416-д  про збільшення податків.

Розуміючи, що  загальні додаткові потреби бюджету наразі становлять 500 млрд гривень через зростання видатків на оборону – бізнес все ж таки вважає рішення не розглядати цей законопроєкт виваженим та раціональним. Адже наразі весь тягар внаслідок запропонованого підвищення податків лягає на доброчесний бізнес. Це, очевидно, може мати нищівний вплив на бізнес та економіку країни. Оскільки прозорий бізнес стане у ще більш неконкурентну позицію до тіні, умови роботи для підприємців, на жаль, стануть ще більш непрогнозованими і можуть впливати на рішення інвесторів про припинення роботи/інвестування (очевидно, не в кращий бік).

Звісно, бізнес розуміє вкрай важливу необхідність акумуляції ресурсів під час війни. Водночас аби надалі будувати ще більш прогресивну країну, переконані, що особливо тепер потрібно пильну увагу звертати на речі, які є джерелом нечесних та нерівних правил гри в країні. Так, йдеться про тіньову економіку, де, за оцінками експертів, і знаходяться мільярди недоотриманих гривень у бюджет. А тут, власне, потрібні і рішення, які стосуються реформування митниці, і ефективної роботи правоохоронних органів (які б були чесним та прозорим інструментом контролю, а не механізмом тиску, насамперед, на доброчесний бізнес), і початок нормальної роботи Бюро економічної безпеки тощо.

Крім того, потрібні рішення, які б сприяли врегулюванню проблеми тіньової зайнятості – питання зарплат у конвертах тощо. Також варто переглянути запропонований механізм оподаткування ринку автомобілів, зокрема оцінити фіскальний ефект від оподаткування операцій у сегменті вживаних авто, посилити боротьбу із сірими схемами у сфері електронної торгівлі тощо.

Водночас бізнесу б було вкрай корисно побачити розрахунки та економічний ефект від збільшення податків – не обмежуючись лише обсягом очікуваних податкових надходжень, а подивитись, яким, за оцінками можновладців, може бути загальний вплив на країну та її економіку, потенційні інвестиції, подальшу роботу бізнесу. Адже, повторимо, на думку спільноти рішення про збільшення податків може сприяти не збільшенню надходжень до бюджету, а призвести до згортання бізнесу, що, власне, спричинить зворотну реакцію і щодо бюджету нашої держави.

Спільнота вже надсилала звернення до Голови ВРУ, Прем’єр-Міністра України, Міністра фінансів України, Голови профільного Комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики з проханням відхилити цей цезаконопроєкт, ще раз ретельно проаналізувати можливі джерела наповнення бюджету країни з пропозиціями, на які аспекти було б доцільно, на думку бізнесу, звернути увагу. За потреби представники спільноти та бізнесу готові бути залученими до напрацювання альтернативних норм. Тож сподіваємось, що голос бізнесу все ж таки буде почуто, законопроєкт №11416-д більше не буде виноситись на голосування народних обранців, а разом владі та бізнесу вдасться сформулювати норми, які сприятимуть наповненню бюджету, не руйнуючи роботу прозорого бізнесу!

Джерело: Європейська Бізнес Асоціація

Рубрика: Оподаткування/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»