• Посилання скопійовано

Як визначити базу оподаткування акцизним податком у різних випадках?

Оскільки акцизний податок має різні види ставок, то й базу оподаткування потрібно визначати залежно від того, яку саме ставку застосовують. Податківці навели правила для адвалорних та специфічних ставок

Як визначити базу оподаткування акцизним податком у різних випадках?

ДПС у Черкаській області розповідає, що оскільки акцизний податок має різні види ставок, то й базу оподаткування потрібно визначати залежно від того, яку саме ставку застосовують.

У разі обчислення податку із застосуванням адвалорних ставок базою оподаткування є вартість за п. 214.1 ПКУ:

  • реалізованого товару (продукції), виробленого на митній території України, за встановленими виробником максимальними роздрібними цінами з урахуванням ПДВ й акцизного податку;
  • товарів (продукції), що ввозять на митну територію України, за встановленими імпортером максимальними роздрібними цінами на товари (продукцію), які він імпортує, з урахуванням податку на додану вартість та акцизного податку;
  • реалізованої виробленої виробником електричної енергії, обчислена на підставі цін, що склалися на ринку електричної енергії у звітному (податковому) періоді без урахування ПДВ та акцизного податку, визначеного за ставкою, встановленою пп. 215.3.9 ПКУ;
  • підакцизних товарів, що реалізовані згідно з пп. 213.1.9 ПКУ, з урахуванням ПДВ та без урахування акцизного податку з реалізації суб'єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів.

Якщо податок обчислюють із застосуванням специфічних ставок із підакцизних товарів (продукції), то базою оподаткування відповідно до п. 214.4 ПКУ є їхня величина, визначена в одиницях виміру ваги, об'єму, кількості товару (продукції), об'єму циліндрів двигуна автомобіля або в інших натуральних показниках.

У разі одночасного застосування і адвалорних, і специфічних ставок податку базою оподаткування є база, визначена відповідно до п. 214.1 та 214.4 ПКУ.

Перерахунок іноземної валюти у гривні під час визначення бази оподаткування потрібно виконувати за курсом валюти, визначеним згідно зі ст. 39-1 ПКУ.

Митну вартість товарів, що ввозять на митну територію України, визначають відповідно до МКУ.

Крім того, є й специфічні випадки визначення бази оподаткування. Зокрема, за наявності наднормативних втрат спирту етилового, коньячного та плодового, спирту етилового ректифікованого виноградного, спирту етилового ректифікованого плодового, спирту-сирцю виноградного, спирту-сирцю плодового й алкогольних напоїв, що сталися з вини виробника під час виробництва підакцизних товарів (продукції), базою оподаткування є вартість (кількість) цих товарів, які можна було б виробити з наднормативно втрачених товарів (продукції) (п. 214.6 ПКУ). Норми втрат затверджують у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.

У разі псування, знищення, втрати підакцизних товарів (продукції), крім випадків, передбачених у п. 216.3 ПКУ, базою оподаткування є вартість та обсяги втрачених товарів (продукції), що перевищують установлені норми втрат згідно з п. 214.6 ПКУ.

Отже, базу оподаткування акцизним податком визначають залежно від того, яку саме ставку застосовують. Крім того, ПКУ передбачено специфічні випадки визначення бази оподаткування, зокрема в разі наднормативних втрат спирту та в разі псування, знищення, втрати підакцизних товарів.

Джерело: ДПС у Черкаській області

Рубрика: Оподаткування/Акцизи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Акцизи»